Od Johna Lennona po Ewu Farnou: 7 hudebních filmů a dokumentů, které si můžete pustit na Světový den hudby

Eva Lenská
Foto: Netflix

Máte rádi hudbu a pořád vám doma něco hraje? Světový den hudby, který letos připadá na 21. června, nejspíš také oslavíte poslechem své oblíbené hvězdy nebo kapely. Zkuste však dát šanci i hudebním dokumentům na Netflixu. Přinášíme vám 7 zajímavých tipů.

Miss Americana Taylor Swift

Miss Americana je syrový a emotivní pohled na Taylor Swift, jednu z nejikoničtějších umělkyň současnosti. Režisérka Lana Wilson nabízí zářivý a mnohotvárný pohled na globální superhvězdu, která se učí přijmout svou roli nejen jako autorka písní a interpretka, ale i jako žena využívající plnou sílu svého hlasu. Zpěvačka se v dokumentu zaměřuje nejen na hudbu, ale i na boj s poruchou příjmu potravy, matčinu rakovinu a soudní spor, který se zabýval sexuálním obtěžováním. Dokument má 85 minut a premiéru měl v roce 2020.

Foto: Netflix

Pink: Staying True

Americkou zpěvačku P!nk určitě znáte, ale zkuste se s ní díky tomuto dokumentu z roku 2013 vrátit zpět do doby, kdy začínala. Popová hvězda v životopisném dokumentu nejen zpívá, ale také vzpomíná na svou cestu ke slávě a hity, které vévodily žebříčkům hitparád. Dokument má 68 minut a režírovala ho Sonia Anderson.

Foto: Netflix

John Lennon: Love Is All You Need

Nesmíme vynechat ani jednoho z nejvlivnějších hudebníků 20. století, kterým je John Lennon, zakladatel legendárních The Beatles. Tento dokument z roku 2010 nás seznámí s jeho manželkami Yoko Ono a Cynthií Lennon a jako bonus přidá i mnoho dosud nezveřejněných rozhovorů se samotným Lennonem. Dozvíme se o cestě za slávou, rozpadu kapely, setkání s Yoko Ono i více o tom, proč se Lennon rozhodl stát sólovým umělcem a zastáncem světového míru. Dokument má 83 minut a režíroval ho Alan Byron.

Foto: Netflix

Blackpink: Light Up the Sky

Jelikož Netflix pamatuje i na jihokorejský obsah, máme tu i něco pro fanoušky K-popu. Populární skupina Blackpink se nedlouho po svém debutu v roce 2016 stala nejúspěšnější dívčí K-popovou skupinou všech dob díky své inovativní hudbě, úchvatným videoklipům a módním konceptům. Tento dokument přináší dosud nezveřejněné momenty a Caroline Suh se v něm podrobně zabývá každou ze čtyř členek. Dokument, jenž má 79 minut, jasně dokazuje, že hudba nezná hranice ani jazykové bariéry.

Foto: Netflix

Ewa Farna 10: Neznámá známá

A nyní zavítáme i do českého (a vlastně také polského) rybníčku a zaměříme se na kariéru Ewy Farné, loňskou Zlatou slavicí. Dokument z roku 2017 mapuje 10 let zpěvaččiny kariéry a také přípravy na jubilejní koncert. Líčí, jak malá Ewa začínala s hitem Měls mě vůbec rád, jak potkala producenta Leška Wronku, jak se posléze osamostatnila a postavila na vlastní nohy a jak se i stihla provdat za Martina Chobota.

Foto:  68 Pictures

Shawn Mendes: In Wonder

Dokument In Wonder sleduje cestu talentovaného Shawna Mendese k sebepoznání poté, co ho fyzické a emocionální výzvy a jeho světové turné přiměly k osobnímu a hudebnímu zúčtování. Mladý kanadský umělec otevřeně a upřímně hovoří o slávě, vztazích a o tom, co ho v branži ještě čeká. Na diváka tak čekají i záběry z let, kdy se z předčasně vyspělého trubadúra stala celosvětová superstar. Dokument byl natočen v roce 2020 a má 83 minut.

Foto: Netflix

Meky

Na závěr si odskočíme na Slovensko za zpěvákem a skladatelem Mekym Žbirkou, který nás bohužel loni v listopadu opustil. Dokument, jenž v roce 2020 natočil režisér Šimon Šafránek, mapuje humorným a lidským způsobem zpěvákovu dlouholetou kariéru. Miro Žbirka si v něm na nic nehraje. Je upřímný a skromný, prostě umělec ponořený do své hudby, který nikdy nepůsobil jako velká hvězda, ale spíše připomínal toho ‚nemoderného chalana‘ s brýlemi a charakteristickým humorem.

Foto: Bontonfilm
Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.