Změnil Francouzům pohled na basketbal: Tony Parker si dokázal získat respekt celé NBA

Petr Stoško
Foto: Netflix

Pohledem na impozantní dům Tonyho Parkera začíná dokumentární film o nejslavnějším a nejúspěšnějším francouzském basketbalistovi všech dob, který ve své zemi navždy změnil pohled na basketbal.

Po veleúspěšné dokumentární minisérii Poslední představení, která mapovala život a sportovní kariéru Michaela Jordana a celé dynastie Chicaga Bulls v 90. letech, přichází Netflix s dalším dokumentárním počinem. Tentokrát se zaměřuje na francouzskou basketbalovou hvězdu a legendu NBA Tonyho Parkera.

Jeho kariéra je spojená především s týmem San Antonio Spurs, kde pod legendárním trenérem Greggem Popovichem získal čtyři mistrovské tituly v NBA a s francouzskou reprezentací dokázal vybojovat čtyři medaile na evropských šampionátech včetně zlaté medaile v roce 2013.

Bývalí spoluhráči i soupeři v čele s Timem Duncanem, Emanuelem Ginóbilim nebo Kobe Bryantem vzpomínají na skromného, avšak ambiciózního hráče, který dokázal získat respekt celé NBA a pomohl dalším evropským hráčům pootevřít pomyslné dveře do nejlepší basketbalové ligy světa.

Kromě své dlouhé a úspěšné kariéry nám Tony v dokumentu poodhaluje i své dětství, cestu do NBA, konec kariéry profesionálního basketbalisty i život, který po ní následoval. Dokument, ale neslouží jen jako oslavná óda na slávu a úspěchy Tonyho Parkera, ale hlavně jako pohled na jeho vůli, skromnost a charakter sportovce, který se celou kariéru snažil ze všech sil být úspěšný a zároveň jít příkladem svým mladším spoluhráčům i malým basketbalovým nadšencům z celé Francie. Získat si obdiv a respekt basketbalového světa či sportovních legend jako jsou Teddy Riner nebo Thierry Henry se podaří opravdu jen těm nejlepším.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.