Jak vznikla sprostá slova a kdo rozhodl, že jsou špatná? To vám prozradí Nicolas Cage

Foto: Netflix

Netflix v lednu přišel s komediálním seriálem Dějiny nadávání (History of Swear Words), kterým provází známý hollywoodský herec Nicolas Cage. Odborníci a celebrity tráví šest dvacetiminutových epizod povídáním o sprostých slovech, jako jsou F**k, Sh*t, Bitch, D**k, Pu**y nebo Damn (názvy jednotlivých epizod). 

Dokumentární seriál Dějiny nadávání se zabývá vznikem a vývojem vulgárních výrazů, stejně tak jako proč a kdy jsou užívány nebo jaké při jejich vyjadřování cítíme emoce. Vyslovováním tabuizovaných slov můžeme vyjádřit hněv, frustraci, radost nebo nadšení. Je to způsob, jak si hrát s jazykem a budovat neologismy. Lidé však tato slova také používají k tomu, aby znepříjemňovali druhým život a proto, že chtějí vyjádřit agresi, krutost a odpor.

Kognitivní vědec Benjamin Bergen zde například vysvětluje, že nadávky mohou snižovat bolest, což je pravděpodobně důvod, proč lidé tak často klejí, když se zraní. Pokud trpíte a nadáváte, váš práh bolesti je vyšší. Vědci se stále snaží přijít na to, jak to, že mají sprostá slova analgetické vlastnosti. Ale ať už je důvod jakýkoli, je zábavné sledovat, jak komičky jako Zainab Johnson a Nikki Glaser strkají ruce do ledové vody ve snaze ukázat, že dokážou snášet zimu lépe, když přitom vykřikují sprostá slova.

Foto: Netflix

Lexikografka Kory Stamper anatomizuje každý termín a noří se do historického původu a vývoje všech slov. Některá mají zjevnější počátky než jiná, ale vždy zajímavé. Dozvíme se také například, že fuck je nejpoužívanějším slovem v angličtině, ale zároveň nejcenzurovanějším. Že bitch je nejpoužívanější genderová urážka, která pochází ze slova „bicce“, což znamená fena. Že slovo dick bylo původně používáno pro rukojeť jezdeckého bičíku. Nebo třeba jak moc velký je rozdíl mezi shit a the shit.

Dějiny nadávání mají po většinu času tendenci vzdorovat nadávkám, než znovu potvrzovat jejich moc. Věřte, že pouhý akt opakování slova po dobu 20 minut odstraní všechna přetrvávající tabu. Zkrátka jakékoliv monstrum, ať už je sebevíc hrozivé, je na pitevním stole méně působivé.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Eva Lenská

    Na tohle se musím rozhodně podívat.

  2. Tom Blackout

    Je fajn vidět Cage v něčem jiným než v Béčkovým filmu :-)