Nedobrovolné manželství, olympijský sen nebo dojemné rozprodávání majetku aneb 7 zajímavostí ze života zesnulé Shannen Doherty

Foto: depositphotoss/_bukley

Po mnoha letech, kdy bojovala s rakovinou prsu a následně i mozku, zemřela hvězda Beverly Hills 90210 a seriálu Čarodějky Shannen Doherty. Krásné charismatické herečce, která svůj život s rakovinou veřejně sdílela na sociální sítě, aby ukázala lidem s podobnou diagnózou, že i ona je obyčejný člověk, a podpořila je tak v boji se zákeřnou nemocí, bylo pouhých 53 let.

Shannen Doherty, hvězda devadesátek, která se proslavila zejména seriály Beverly Hills 90210 nebo Čarodějky, uchvátila publikum svým talentem, charismatem a odolností. Od svých hereckých začátků až po průlomové role v populárních televizních seriálech zanechala Doherty nesmazatelnou stopu v srdcích fanoušků po celém světě. V neděli 14. července bohužel svět obletěla smutná zpráva o hereččině úmrtí. Zemřela v sobotu 13. července. Pojďme na tuto krásnou herečku zavzpomínat alespoň tímto článkem, kde si připomeneme některé zajímavosti z jejího života.

Dětství a první role

Shannen Doherty se narodila 12. dubna 1971 v Memphisu v Tennessee Rose a Tomovi Dohertovým. Matka vlastnila kosmetický salon a otec pracoval jako hypoteční poradce. Herečka měla ještě staršího bratra jménem Sean.

K herectví se dostala už ve svých deseti letech. První roli získala ve filmu z roku 1981 Father Murphy od Michaela Landona. Ten byl jejím talentem ohromen a najal ji, když jí bylo jednáct let, jako stálici seriálu Domeček na prérii.

Olympijský sen a láska ke koním

Shannen Doherty celý život milovala zvířata a zejména pak koně. Už jako dítě se naučila jezdit na koni a jejím snem bylo dokonce závodit na olympiádě. I po letech byli koně jejímu srdci stále blízcí a drazí a často je sdílela na sociálních sítích. „Moje oblíbená věc. Uvolnit se a najít rovnováhu a připomenout si, co je v tomto životě vlastně důležité,“ popisovala například u jedné fotky, na které jede na koni.

Čarodějky
Foto: WB Television Network

Konec v Beverly Hills 90210

V době premiéry populárního seriálu Beverly Hills 90210 bylo Shannen Doherty pouhých devatenáct let. Její sláva stoupla velice rychle a stejně tak rychle se dostala do hledáčku bulvárních deníků, které na ní nenechaly nit suchou. Kvůli častým večírkům, bouřlivým romantickým vztahům a údajně panovačnému chování na place byla po čtyřech sériích ze seriálu propuštěna. Při zpětném pohledu typicky sebevědomá herečka dle magazínu TIME dospěla k závěru, že ze sebe udělala „snadný cíl“. Na druhou stranu na ni byla v tak mladém věku média i poměrně dost tvrdá.

Dojemný důvod účasti v Dancing with the Stars

Shannen Doherty se zúčastnila 10. řady Dancing with the Stars, což je americká obdoba Star Dance. Bohužel byla první hvězdou, která byla ze soutěže vyřazena. V pořadu Good Morning America posléze prozradila dojemný důvod, proč se vlastně soutěže účastnila. „Můj otec měl o Vánocích masivní mrtvici. Měl osm infarktů, pětinásobnou bypassovou operaci srdce a dialýzu. Není na tom dobře. Ale byl opravdu nadšený z Dancing with the Stars a chtěl, abych do toho šla,“ vysvětlila. „Nikdy nemůžu říct svému otci ne,“ dodala. Po vyloučení ze soutěže pak prozradila, že i když její otec stále nedokázal dobře mluvit, první, co řekl, bylo: „Miluji tě a jsem na tebe hrdý.“

Neúspěšná manželství, až do konce

Herečka Shannen Doherty byla několikrát vdaná. V roce 1993 se provdala za herce Ashleye Hamiltona, o rok později se však rozvedli. V roce 2002 se po dvoudenním vztahu provdala podruhé, tentokrát za Ricka Salomona, avšak po devíti měsících bylo manželství anulováno. V roce 2011 si pak vzala fotografa Kurta Iswarienka, s kterým byla v manželském svazku až do své smrti, poslední měsíce už však nedobrovolně.

Během boje s rakovinou herečka zjistila, že ji manžel podvádí a požádala o rozvod. Následně se s ním soudila, aby od něj získala soudem stanovené výživné, jelikož její rakovina v posledním roce pokročila a ona nemohla pracovat. Vše se ale táhlo a herečka nabyla přesvědčení, že fotograf vyčkává, až zemře, aby nemusel nic platit. „Není prostě správné, aby bylo Kurtovi dovoleno prodlužovat rozvod a doufat, že zemřu dřív, než mi bude muset zaplatit, mezitím, co si žije svůj život a vyhýbá se povinnostem vůči své umírající manželce, se kterou žil více než jedenáct let,“ uvedla v dokumentech, které získal magazín People.

Shannen Doherty and Kurt Iswarienko
Foto: depositphotoss/YAY_Images

Veřejný boj s rakovinou

V roce 2015 Shannen Doherty veřejně oznámila, že bojuje s rakovinou prsu. Následující rok pak sdělila, že se rakovina rozšířila a že kromě chemoterapie a ozařování podstoupila také mastektomii. V roce 2017 pak informovala, že je v remisi, avšak netajila se tím, že ji dlouholetý boj se zákeřnou nemocí změnil.

Později se rakovina bohužel vrátila a herečka si v roce 2023 nechala odstranit nádor na mozku. Následně odhalila, že se bohužel rakovina rozšířila do jejích kostí. Boj s nemocí nakonec 13. července 2024 prohrála.

Chvíli před smrtí se vzdala majetku

Herečka, která bojovala s rakovinou ve 4. stádiu, před časem prodala svou nemovitost v Tennessee. „Myslím, že je to právě rakovina, co mě opravdu přimělo zhodnotit svůj život a změnit své priority,” řekla Shannen podle ENews v epizodě svého podcastu Let’s Be Clear z 1. dubna. „Mojí prioritou je v tuto chvíli máma. Vím, že to pro ni bude těžké, pokud zemřu dřív než ona. Protože to pro ni bude tak těžké, chci, aby jiné věci byly mnohem jednodušší, což znamená, že nechci, aby měla spoustu věcí, které musí řešit,“ vysvětlila herečka. Přiznala však, že na ni matka naléhala, aby si nemovitost nechala.

„Myslím, že mozek funguje nějakým záhadným způsobem, kdy přestože jste kvůli něčemu neuvěřitelně smutní a máte pocit, že se vzdáváte něčeho, co pro vás bylo výjimečné a důležité, víte, že je to správné. A víte, že vám to dá pocit míru a klidu, protože pomůžete lidem, které opustíte, mít čistější a snadnější přechod,“ dodala Shannen Doherty.

Shannen Doherty
Foto: depositphotoss/Jean_Nelson

Zdroje: Sunsigns, NickiSwift, Time, ABC News, Instagram/Shannen Doherty, People, CBC, ENews

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.