Další český paskvil míří na Netflix. Kontroverzní seriál o drogách je plný nechutných scén a zkritizovala ho i Tereza Pergnerová

Eva Lenská
Foto: Česká televize

Na Netflix míří hojně diskutovaný český seriál. Jeho tématem jsou drogy a celkově je dost kontroverzní, ačkoliv má působit jako cílená prevence. Adikts má šest epizod a režíroval ho Adam Sedlák, jenž má na svědomí také hit Banger, obsazena byla mimo jiné zpěvačka Lenka Dusilová. K seriálu se vyjádřila například i moderátorka Tereza Pergnerová.

Max, Mell, Ema, Robin a Soňa. Pětice studentů adiktologie se kvůli zodpovědnému přístupu ke studiu rozhodne pro zajímavý experiment a dají si drogy, které by mohly na nějakou chvíli vyřešit problémy každého z nich. Jak říká profesorka Jensenová, drogy jsou přece zkratky k řešení problémů. 

Experiment má ale jeden háček. Účinek drog se u všech studentů stane permanentním. Zábava a nově nabyté „superschopnosti“ tak vedou mladé hrdiny až na hranu jejich možností, ale i sil. A to vše v situaci, kdy je v zemi zřízena funkce drogového koordinátora, který k drogové problematice přistupuje s maximální tvrdostí. Studenti to možná mysleli dobře, ale jejich zážitky budou nakonec draze vykoupeny.

ČTĚTE TAKÉ: JEDEN Z NEJLEPŠÍCH FILMŮ ROKU, ŘÍKAJÍ DIVÁCI O NOVÉ AKČNÍ KOMEDII NETFLIXU. GLEN POWELL V NÍ STŘÍDÁ MASKY ZABIJÁKŮ JAKO O ŽIVOT

V seriálu si zahráli například Petr Uhlík, Luciana Tomášová, Martina Jindrová, Kristýna Jedličková, Tadeáš Moravec, Lenka Dusilová, Jan Hájek, Kristína Martanovičová, Barbora Bočková, Jana Kolesárová a Antonie Rašilovová. Tolik chvály jako Banger si však navysloužil. Na ČSFD má průměrné hodnocení 54 %.

„Mladí lidé ve věku 15 až 29 let berou znepokojivé množství drog. Jak je přesvědčit, aby se mírnili, případně snad ani nezačali? Českým televizním seriálem? To by ale muselo být něco opravdu nečekaného, aby to v dané cílové skupině někdo vůbec zaregistroval,“ napsal ve své recenzi na Lidovkách Marcel Kabát.

„Tři zhlédnuté epizody této bizarně pokleslé podívané vyvolávají zatím zejména nevyhnutelné pobavení nad tím, že takový tvůrčí rauš zaštiťuje policie. Na požadované odstrašení od užívání drog se zatím příliš nedostalo,“ dodal poté s tím, že seriál je plný pitev mrtvol, naturalistických erekcí a louží zvratků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: APOKALYPTICKÝ THRILLER PLNÝ KRVELAČNÝCH MONSTER ZNOVU OVLÁDNE NETFLIX. JEHO PŘEDCHOZÍ ŘADY MNOHA DIVÁKŮM NEDALY SPÁT

Seriál kritizovala i moderátorka a zpěvačka Tereza Pergnerová, která sama bojovala se závislostí na drogách. „Buď jsem už stará konzerva neschopná vidět genialitu řízené prevence, nebo je to prostě nešťastné,“ uvedla a za pravdu jí dal i moderátor Honza Musil. Tvůrci sice věří, že seriál lidem pomůže vyhýbat se drogám více než varování, ale je tomu opravdu tak?

„Na seriál se nedá odborně reagovat, protože nemá s adiktologií nic společného. Prezentovat ho jako součást preventivní kampaně je úplně mimo. A destigmatizaci našich klientů bychom uvítali, ale tu seriál podle nás nepřináší, spíše naopak,“ reagovala na Sedlákův kousek nezisková organizace Sananim, která poskytuje pomoc závislým na drogách.

Na Netflixu si Adikts můžete pustit už od 19. června.

Zdroje: Česká televize, ČSFD, Lidovky, iDnes, Extra

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.