10 klišé, která se neustále objevují v romantických komedií, ale pokaždé nás dostanou

Foto: Netflix

Co jiného si pustit na Valentýna než romantickou komedii. Netflix je jich plný a neustále vydává další. Romantické komedie nám ukazují moderní pohádkový svět spřízněných duší, okouzlujících princů a šťastných konců… a jsou plné klišé!

Romantické filmy dělají to, co dobré filmy dělat mají – vezmou nás do světů, o kterých můžeme jen snít. Z jejich ironické sentimentality si často děláme legraci, ale i proto jsou romantické komedie tak zábavné a úspěšné.

Tady je 10 klišé z romantických komedií, které nás pokaždé dostanou:

První setkání

První setkání v romantické komedii je vždycky zásadní. V angličtině proto dokonce existuje speciální význam „meet cut“. První „meet cut“ se odehrál v roce 1938 v romantické komedii Osmá žena Modrovousova. Tady Gary Cooper zažije roztomilé první setkání s ženou při nakupování pyžama.

Novinář, architekt, podnikatel

Seznamka elitesingles.com sestavila nejčastější zaměstnání pro hlavní postavy romantických komedií. A výsledek? Muži jsou novináři, architekti nebo podnikatelé. Ženy jsou novinářky, osobní asistentky nebo servírky. Ale bez ohledu na akademický titul a sociální skupinu obvykle vedou život ve velkém městě v designovém prostředí. Jezdí výtahy v mrakodrapech, procházejí se newyorským Central Parkem s latte-to-go nebo sedí na redakčních poradách módních časopisů. Přesto jsou nespokojení. Jak si taky máte užívat svůj život bez dokonalého partnera?

Foto: Netflix

Nudné postelové scény

Pokud vůbec vidíte v romantických komediích postelovou scénu, nikdy není moc velkolepá. Těch pár sekund v misionářské poloze, které se nacházejí mezi intenzivním pohledem a vyčerpáním, nevypadá zrovna jako velkolepý začátek vztahu. Spíš působí jako milování po několikaletém manželství, kdy už vášně trochu opadly. Postelový výkon je v těchto filmech zkrátka druhořadý. Hlavně, že vypadají dokonale postavy.

Protiklady se přitahují

Kariéristka nebo rozmazlená dědička se seznámí s venkovským klukem, který jí ukáže, na čem v životě opravdu záleží. Boháč se seznámí s prostitutkou, která mu ukáže, že život může býti zábavný. Nikdy „nezkrocený“ mládenec přehodnotí svůj životní styl, když potká ženu, která nosí brýle a čte knihy. Romantické komedie zkrátka slibují, že čím odlišnější dva lidé jsou, tím lepší shoda mezi nimi bude.

Foto: Scott Everett White/Netflix

Z nepřátel milenci

V mnoha romantických komediích se hlavní postavy často nejdřív nenávidí… a přes to se nakonec sblíží. Nenávist s sebou přináší spoustu vášně a snadno se překlopí do velké lásky. Chemie, která existuje mezi „nepřáteli“ v romantických komediích to potvrzuje.

Z přátel milenci

Romantické komedie jsou pravděpodobně částečně zodpovědné za mýtus, který přetrvává dodnes: ženy a muži nemohou být přátelé. Co ve skutečnosti není pravda, je ve světě RomCom zatvrzelým pravidlem. Dva atraktivní lidé, kteří rádi tráví čas spolu, se do sebe zamilují. Vždycky! Vypadá to asi takhle: Osoba X byla roky tajně zamilovaná do osoby Y. Chvíli jí ale trvá, než si to uvědomí. Když dá své city najevo, osoba Y se naštve. Po chvíli si ale také uvědomí, že bez osoby X nemůže žít.

Který je ten pravý?

Kdo by neznal toto dilema: Soupeří o vás dva extrémně atraktivní kandidáti zároveň a vy se mezi nimi nemůžete rozhodnout. Důležité upozornění v tomto autentickém scénáři: Existuje pouze jeden správný. Ten druhý se může zdát dokonalý, ale „papírově dobrý chlap“ vypadá dobře jen na papíře. Hlavní hrdina/hrdinka romantické komedie ale toho pravého nakonec přece jen pozná.

Z ošklivky královnou plesu

Vlasy nahoru, brýle dolů, šaty a vysoké podpatky… V romantických komediích dělá změna vzhledu hodně! Trapnou šprtku může změnit v královnu plesu nebo dokonce neodolatelnou dědičku trůnu. Zlomyslnou agentku FBI zase v modelku účastnící se soutěže krásy. Proměna ženské hrdinky není důležitá jen pro vývoj její postavy, ale také bývá její vstupenkou k muži snů. A ten se do ní s největší pravděpodobností zamiluje, když kráčí ze schodů v plesových šatech a nádherně nalíčená.

Foto: Boris Martin/Netflix

Velká gesta

Občas i v romantické komedii někdo udělá chybu nebo přizná lež. Většinou z velké lásky. Smutný si pak balí kufry a připravuje se k odchodu. Druhá osoba se ale nečekaně vrhá za ním. Nejednou někdo utekl od oltáře, honil svou lásku po letištní hale, nechal na horkovzdušný balón napsat obří nápis nebo lezl po žebříku do okna. Scéna obvykle končí polibkem za potlesku náhodných kolemjdoucích.

Malebné luxusní bydlení

Největší pohádkou v romantických komediích bývá životní situace jejích protagonistů. Hlavní ženská postava si obvykle sama pronajímá dvoupokojový byt na Upper East Side. Hlavní mužská postava zase žije v domě s panoramatickým výhledem na Brooklynský most. Ve světě romantických komedií neexistuje nic jako inflace. Asi by ale nebylo moc zábavné sledovat v Sexu ve městě Carrie Bradshaw, jak píše svůj novinový sloupek v plesnivém pokoji ve spolubydlení a na hlavu jí kape voda. Ve většině romantických komedií jsou pro hlavní hrdiny připraveny pohádkové předměstské domy nebo malebné chatky aljašské rybářské vesnice. Ať žije fikce!

Foto: Netflix

Zdroje: Autorka článku, The Paris Review, elitesingles.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.