Už jsme velký! Batolata v japonské reality show zvládají úkoly dospěláků

Eva Pospíchalová
foto: Netflix

České matky by asi své tříleté dítě samotné nakoupit neposlaly, ale v Japonsku se toho nebojí! Výsledkem je pravděpodobně ta nejroztomilejší show na Netflixu – Old Enough!.

Reality show Už jsme velký! (Old Enough!) sleduje japonské děti ve věku od dvou do pěti let, jak samy vyřizují své první povinnosti. Paradoxem je, že většinou je dítě veselé a sebevědomé a rodič má během plnění úkolu obav plný dům.

Seriál běží na stanici NipponTV již od roku 1991 a nabízí ke zhlédnutí radost a zmatek dětí (nemluvě o jejich rodičích), které jsou připraveny podniknout první kroky k nezávislosti. Roztomilá děcka jsou poslána nakupovat, donést tátovi oběd či prádlo do čistírny.

Od letošního jara je seriál celosvětovým hitem Netflixu. Show Old Enough! nabyla popularitu díky své oddechové a milé atmosféře. Roztomilé příběhy s dětskými hlavními hvězdami mají přibližně 10-15 minut a tak jsou vhodné pro rychlé rozjasnění dne. Můžeme sledovat třeba batolata až předškoláky, jak se snaží udržet pozornost, spočítat peníze, zapamatovat si nákupní seznam nebo prostě komunikovat s ostatními lidmi.

Nicméně, sociální média rozpoutala debaty o kulturních rozdílech v rodičovství, protože japonská kultura do značné míry podporuje rozvoj smyslu pro zodpovědnost v mladém věku. Vidina toho, že by někdo poslal do města své malé dítě úplně samo je pro rodiče nejen v České republice naprosto nepředstavitelná. Japonsko je však bezpečnou zemí, takže i přes obviňování tvůrců show z propagace nedbalosti a ohrožení dítěte, mířících víceméně ze stran amerických sledujících, bylo vyzdviženo, že v Japonsku mají přísné zákony o držení zbraní a bezpečně navržené ulice.

Výchova k soběstačnosti a pracovitosti jako taková je pro Japonce kulturně velmi důležitá a jsou na ni patřičně pyšní. Kdo by se však ještě sále bál, nemusí – všudypřítomný kameramanský štáb má na sobě kostýmy a předstírá, že jsou kolemjdoucí, aby se nemuseli schovávat před dětmi, které o nich nemá ani ponětí.

Skutečnost, že Netflix měl zájem o třicet let starý japonský seriál autory velmi těší. K dosavadním dvaceti epizodám přibude na Netflixu dalších deset, a to už 1. ledna.

ZDROJ: New York Times, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.