Mistr dokumentů o přírodě David Attenborough nám na Netflixu představí Život v barvě

Eva Lenská
Foto: Netflix/Gavin Thurston

Davida Fredericka Attenborougha není třeba dlouze představovat, milovníci dokumentárních seriálů o přírodě ho již dobře znají. Tentokrát s ním navštívíme deštné pralesy i zasněženou skotskou vysočinu a dozvíme se, jakými způsoby zvířata využívají svých barev.

David Attenborough se narodil 8. května 1926 v Londýně, takže má již devadesát čtyři let. Přesto je stále vitální a jako režisér, scénárista, biolog, přírodovědec a ochránce životního prostředí nám svými úchvatnými seriály o divech přírody přináší neuvěřitelné a nezapomenutelné zážitky. Na Netflixu jste s ním už mohli vidět dokumenty Naše planeta, Život na naší planetě  a Naše planeta ze zákulisí.

Už jste někdy přemýšleli, proč jsou zvířata tak barevná? Proč zrovna papoušek nebo páv úplně září a hýří barvami, ale třeba obyčejná myš má jen nenápadnou šedivou barvu? K čemu je to dobré a jak zvířata jejich zbarvení v přírodě chrání? 

Nový dokument zkoumá přírodu pomocí inovativní kamerové technologie vytvořené speciálně pro tuto sérii. Diváci vlastními smysly poznají, jak barvy, pro lidské oko neviditelné, hrají zásadní roli v interakci zvířat, a to od zdánlivě magických ultrafialových signálů na křídlech motýla, až po překvapivý, ale zásadní účel skrytý za pruhy bengálského tygra.

Natáčení dokumentární série nebylo zrovna jednoduché. O to více, že jej podle slov producenta Stephena Dunleavyho výrazně komplikovala i koronavirová pandemie. Dotklo se to zejména natáčení ve Skotsku. Původně měly být pro Netflix natočeny čtyři epizody, ale kvůli pandemii budou nakonec jen tři. Natáčet se mělo i na krásně rozkvetlých loukách v Itálii, ale kvůli řádění viru bylo od tohoto plánu upuštěno a záběry kvetoucích luk byly nakonec pořízeny ve Velké Británii.

David Attenborough byl při natáčení ve svém živlu a pokročilý věk na něm nebyl skoro znát. Dunleavy během rozhovoru pro Deadline uvedl, že působil spíše jako energický pětašedesátiletý muž. Bylo z něj cítit nadšení, zvědavost a radost ze života. 

A nám je jasné, že tuto zvědavost a radost ze všeho živého Sir David Attenborough přenese jako vždy i na nás diváky, takže se zaručeně máme, na co těšit! Netflix dokument uvede již 22. dubna.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.