Seriál Ví o tobě se od své knižní předlohy trochu liší. S vynechanými scénami by byl ještě temnější

Foto: Netflix

Pokud si myslíte, že seriál Ví o tobě (Behind Her Eyes) měl šílený konec, nejste rozhodně sami. Že by příběh potřeboval lepší závěr, si mysleli i někteří televizní manažeři v době, kdy se autorka Sarah Pinborough rozhodla svůj román z roku 2017 přenést na obrazovku. Nakonec v seriálu udělali několik změn. Šokující konec ale nezměnili.

Pozor, článek obsahuje spoilery!

Ví o tobě vypráví o londýnské recepční Louise, která se zapletla se svým šéfem psychiatrem Davidem a tajně se spřátelila s jeho podivnou manželkou Adele. Z psychologického thrilleru se stalo tajuplné nadpřirozené drama s pořádnou dávkou závisti a zášti, které nakonec nabralo nečekaný směr, když se ukázalo, že Louise a Adele mají schopnost oddělit svou duši od těla.

Nakonec se dozvíme, že Adele vůbec není Adele, ale její bývalý kamarád Rob, s nímž trávila čas v psychiatrické léčebně. V minulosti si jejich duše vyměnily těla a Rob se pak skutečné Adele zbavil, když ji ve svém těle shodil do studny. Seriál končí tím, že Rob trik zopakuje a přestěhuje svou duši do těla Louise, zatímco je její duše uvězněna v Adelině těle, a tu pak rovněž zabije. Převtělený do těla Louise pak Rob začne nový život s nic netušícím Davidem.

Televizní manažeři si však mysleli, že je to příliš drsný konec a chtěli, aby seriál skončil šťastněji. „Myslím, že chtěli, aby Louise přežila. A já to chápu. Jenomže to se nestalo,“ říká autorka románu Sarah Pinborough dle serveru Independent. Konec seriálu se ale nelíbil ani mnoha divákům Netflixu, kteří se k němu hojně vyjadřovali na sociálních sítích. Stejně tak vyvolal v roce 2017 rozruch konec románu.

Foto: Mark Mainz /Netflix

Konec seriálu Ví o tobě tedy nakonec zůstal nezměněn. Několik scén však tvůrci seriálu vynechali. Změnou prošla i jedna z hlavních postav – obsazení Simony Brown do role Louise v adaptaci Netflixu vedlo k úpravě původní knižní postavy. Ta byla původně jednodušší blondýnkou, která řešila problémy s nadváhou, pitím nebo cigaretami, nikoliv sebevědomou černoškou, někdy trochu nejistou ve svém dosavadním životě. Postava Louise byla v knize také starší než Adele, zatímco v seriálu byly postavy přibližně stejně staré. Sarah Pinborough si však ztvárnění Louise v seriálu nakonec pochvaluje.

 V seriálu byly také zrušeny dva Robovy skutky. Jedním z nich je scéna, kdy zabil kočku. „Psát to je jedna věc, ale nechcete se pak v televizi dívat na mrtvou kočku. Myslím, že to by bylo už moc. Vlastně, kdybych to psala znovu, asi bych to vynechala. Také jsem ráda, že v seriálu vynechali fakt, že když se Rob vtělil do Adele, byla těhotná,“ říká autorka románu.  Jinak však seriál příběhu z knihy odpovídá.

Foto: Netflix
Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.