Dokumentární seriál F1: Touha po vítězství je lepší, než samotná Formule 1

Foto: Netflix

Formuli jedna už nesleduji roky. Občas se podívám, kdo vyhrává, ale to je tak celé. Dokument F1: Touha po vítězství (Formula 1: Drive to Survive) mě ale zaujal natolik, že jsem se rozhodla, že se na něj musím podívat. O to víc, když má tak vysoké hodnocení. Na českém Netflixu se aktuálně drží na 1. příčce.

Od prvního dílu jde o velmi chytlavý dokumentární seriál, který bude bavit i ty, kteří se na závody královny motorsportu nikdy příliš nedívali. Vlastně je tento dokument lepší, než samotné závody. A jelikož jsem poslední sezónu neviděla a zaregistrovala jsem jen ohnivou nehodu Romaina Grosjeana a to, že Lewis Hamilton získal další titul, byl pro mne celý seriál vlastně i dost napínavý, pokud šlo o jednotlivé souboje na trati nebo osud některých jezdců.

Formula 1: Drive to Survive neukazuje jen pohled na závody, ale ukazuje jednotlivé příběhy jezdců se všemi jejich strastmi a starostmi, stejně jako příběhy týmů a jejich vedení. Prostřednictvím seriálu nahlédnete pod pokličku týmové komunikaci, financím nebo „obchodu“ s jezdci. Tedy dozvíte se, jak to chodí při přecházení jezdců do jiných týmů nebo jak frustrovaně se cítí ten, komu kontrakt končí a nezískal žádný nový.

Pokud stejně jako já už mnohé jezdce ani neznáte a vidíte je v seriálu poprvé, velmi brzy budete v obraze a dozvíte se o nich možná víc, než kdybyste živě hltali každý závod.

Foto: Netflix

Ačkoliv je už od začátku sezóny jasné, kdo bude leaderem, alespoň posledních pár let, ve Formula 1: Drive to Survive je mnoho jiného dění, které vás chytí a budete u něj sedět a napínavě ho sledovat. Má to děj, má to spád, a navíc je to realita. A dobře natočená! Kdo by to byl řekl, že se dá takhle dobře udělat dokument o závodění. A nejde pouze o dvouhodinový dokument, ale o 10dílný seriál, kde je celých 10 dílů stále co sledovat.

Tato sezóna Formule 1 byla navíc napínavější a dramatičtější než jakákoliv předchozí. Byla z velké části jiná. Hned na začátku totiž její start překazila pandemie koronaviru a nebylo jasné, kdy se jezdci vrátí zpátky do svých kokpitů.

Foto: Netflix

Během jednoho z dílů také nahlédneme do zákulisí děsivé nehody Romaina Grosjeana, při které všechny v padoku i u televizních obrazovek napadaly nejhorší scénáře.

Seriál je hezky natočený a sestříhaný, až mě to samotnou překvapilo. Vtáhl mě do děje a další díly jsem si pouštěla, jako bych koukala na nějaké napínavé drama.

Scény ze zákulisí a ze samotných závodů jsou proložené rozhovory s jezdci, jejich rodinnými příslušníky, novináři, majiteli nebo manažery týmů. Nechybí ani pohled do soukromí některých aktérů nebo flashbacky, které často vysvětlují některá dění a dostávají tak diváka více do obrazu.

Pokud vás alespoň malinko zajímá motorsport, ale i jeho zákulisní dění a management, a chcete se podívat, jak peníze hýbou světem, obzvláště tím formulovým, určitě si Formula 1: Drive to Survive pusťte.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.