Seriály natočené podle knižní předlohy na Netflixu jasně vedou. Z knih se pak stávají bestsellery

Eva Lenská
Foto: Netflix/Phil Bray

Čtete rádi? Co říkáte na to, když vaši oblíbenou knihu zfilmují? Stává se vám, že se podíváte na seriál podle knižní předlohy a hned se sháníte po knize? Netflix v tomto ohledu nezůstává pozadu. Přináší vydařené série natočené podle knih. Které to jsou?

Mnozí z vás si určitě zamilovali seriály Lupin, Dámský gambit, Bridgertonovi a Cesta svatojánských mušek. Víte co mají společné? Všechny jsou natočené podle knižní předlohy. Když se tyto seriály na Netflixu objevily, bylo zajímavé sledovat, jak ti, kteří znali předlohu, spěchali zjistit, zda je seriál stejně dobrý. A naopak bylo působivé, jak diváci spokojeni se seriálem, navštívili knihkupectví a žádali knihu. 

Foto: Netflix/Liam Daniel

Vzhledem k velkému úspěchu seriálu Bridgertonovi není divu, že se kniha The Duke and I (Vévoda a já) od Julie Quinn stala bestsellerem a držela se v Americe čtyři týdny na prvním místě v žebříčku nejprodávanějších bestsellerů. Stejně dobře si vedly i další knihy série Bridgerton, kterých je dohromady osm. V České republice je většina dávno vyprodaná, ale milovníky seriálu může potěšit, že nakladatelství Ikar v březnu vydalo dotisk knihy Vévoda a já s krásnou seriálovou obálkou, a letos plánuje vydat ještě další dvě knihy ze série.

Po premiéře seriálu Lupin začala být kniha Arsène Lupin, lupič-gentleman od Maurice Leblanca (napsaná v roce 1907) populární v několika zemích, jako Itálie, Španělsko, USA, Velká Británie a Korea. U nás tato kniha, spolu s dalšími povídkami o Lupinovi, vyšla také, nicméně už by to chtělo nová vydání. Možná se s druhou řadou seriálu také dočkáme.

Romány americké spisovatelky Kristin Hannah jsou u nás velmi oblíbené a proto zabodoval i seriál Cesta svatojánských mušek. V Americe se kniha stala hitem číslo jedna pouhé tři dny po premiéře seriálu na Netflixu. U nás byla Cesta svatojánských mušek vydaná v roce 2010 pouze ve zkrácené formě coby součást knihy povídek Readers Digest Výběru.

Foto: Netflix/Phil Bray

Knihu Dámský gambit napsal Walter Stone Tevis. V USA kralovala v Top 10 nejlepších titulů po dobu 11 týdnů a u nás byla vydána letos v dubnu. Je zcela jisté, že tomu napomohl i úspěch seriálu.

Ačkoli jsme se dnes zaměřili pouze na několik knih, na Netflixu nalezneme více sérií, které vznikly podle knižní předlohy. Můžeme jmenovat třeba sérii Anne s E na konci natočenou podle knih kanadské autorky Lucy Maud Montgomery. Pokud vás bavil seriál Zaklínač, nejspíš již máte doma i knižní předlohu od polského spisovatele Andrzeje Sapkowskiho.

Nesmíme zapomenout ani na populární Cizinku od Diany Gabaldon. Nedávno měl na Netflixu premiéru sci-fi seriál Brave New World inspirovaný knihou Aldouse Huxleyho a za nějaký čas se dočkáme 2. řady seriálu Světlo a stíny natočeného podle knih od izraelské autorky Leigh Bardugo. Máme se rozhodně na co těšit.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.