New Amsterdam není žádná Ordinace. Místo milostných zápletek se tu řeší hlavně případy pacientů

Eva Lenská
Foto: NBC

Netflix myslí i na fanoušky lékařských seriálů, proto nám nabízí rovnou dvě řady úspěšného amerického seriálu New Amsterdam, který má na svědomí stanice NBC. Sledujme, jak lékaři s doktorem Goodwinem v čele, bojují o životy pacientů na sále i na pohotovosti.

Seriál je inspirován knihou Erica Manheimera Twelve Patients: Life and Death at Bellevue Hospital. Pilotní díl první řady měl premiéru 25. září 2018 a o rok později se diváci dočkali i druhé řady. Doktora Maxe Goodwina, jenž se stane novým ředitelem nemocnice, která nutně potřebuje reformu, hraje Ryan Eggold, známý ze seriálu Černá listina.

Foto: NBC

Zajímavé je, že Eric Manheimer byl skutečným lékařem a 15 let působil jako ředitel nemocnice. Prožíval stejné situace a řešil stejné problémy jako doktor Goodwin. Jako jeden z producentů seriálu chtěl, aby se New Amsterdam lišil od jiných lékařských seriálů a především se soustředil na příběhy pacientů místo toho, aby věnoval nadměrnou pozornost milostným životům lékařů.

Mezi nejdůležitější postavy patří onkoložka Helen Sharpe (Freema Agyeman), kardiochirurg Floyd Reynolds (Jocko Sims), psychiatr Iggy Frome (Tyler Labine), doktorka Lauren Bloom (Janet Montgomery) a neurochirurg Vijay Kapoor (Anupam Kher). Všichni jsou to lidé z masa a kostí, kteří odhodlaně svádí boj se smrtí i byrokracií v nemocnici, přičemž musí řešit řadu svých vlastních problémů.

Doktor Goodwin je svérázný, odhodlaný a má tolik energie, že chvíli nepostojí na místě. Sotva nastoupí do nemocnice, ihned zruší téměř celé kardiochirurgické oddělení, zavede slogan  „Jak mohu pomoci?” a horlivě pracuje na svém cíli poskytovat všem pacientům tu nejlepší péči. Tak trochu zapomíná na své vlastní zdraví a navíc musí poslepovat pošramocený vztah s těhotnou manželkou.

Seriál se měl původně jmenovat Bellevue podle nejstarší veřejné nemocnice v New Yorku, ve které pracoval Eric Manheimer a v níž se také natočilo mnoho epizod, ale nakonec zvítězil název New Amsterdam. Diváky, kteří si obětavé hrdiny a jejich pacienty zamilovali, jistě těší příslib dalších řad. Zatím poslední, třetí, měla premiéru 2. března 2021.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Eva Matějková

    Dobrý den, bude možné sledovat 3. a 4. sérii na Netflixu?

    1. Eva Lenská

      Pravděpodobně ano, ale zřejmě to trochu potrva kvůli titulkům.