Chalífát ukazuje zákulisí náboru mladých lidí do ISIS a nebezpečí fundamentalismu

Foto: SVT

Nakoukněte do pozadí blížícího se útoku bojovníků ISIS na Švédsko a sledujte příběhy několika žen, jejichž osudy tento plánovaný čin svede dohromady. Chalífát je 10. nejlepším seriálem na ČSFD s hodnocením 92 %.

Osmidílný thriller Chalífát (Kalifat), který měl premiéru 12. ledna 2020, dosáhl obrovského úspěchu nejen ve Švédsku, ale díky Netflixu pak i po celém světě. Byl natáčen ve Švédsku a Jordánsku a zaměřuje se na kontroverzní témata, jakými jsou nábor mladých lidí do ISIS a nebezpečí fundamentalismu. Děj nejen sleduje plánování teroristického útoku na Stockholm, ale zároveň do hloubky zkoumá otázku radikalizace.

Příběh se točí kolem Pervin (Gizem Erdogan), Švédky, která jako mladá odjela do syrské Raggy, kde se provdala za Husama (Amed Bozan), vojáka ISIS, jenž na dálku pomáhá zorganizovat komplikovaný útok na Stocholm.

Foto: YouTube / NetCine ENT

Aktuální situace v Sýrii se Pervin přestává líbit. Do rukou se jí dostává telefon, který se rozhodne využít k tomu, aby z Raggy dostala nejen sebe, ale také svou novorozenou dceru. Kontaktuje švédskou policistku Fatimu (Aliette Opheim) a na dálku se stane její špionkou. Fatima chce však z Pervin dostat co nejvíc informací a vystavuje ji čím dál většímu riziku.

Další důležitou postavou seriálu je charismatický Ibbe (Lancelot Ncube), z kterého se brzy vyklube jeden ze stockholmských teroristů a mladý náborář džihádistů. Má velký talent na vymývání mozků mladých dívek, které přesvědčuje o tom, že jejich posláním je odjet do Raggy a dát se na cestu islámu. Vše jim samozřejmě značně idealizuje. Zároveň radikalizuje dva bratry, kteří se nadšeně připravují na svou cestu mučedníků.

Foto: YouTube / NetCine ENT

Pohled na celou situaci je velmi znepokojivý, protože ukazuje, jak radikalizace funguje a o jak rychlý proces se jedná. Obzvláště nepříjemný je osud jedné z dívek, která nevykazovala žádnou vlastní identitu ani přesvědčení a nechala tak se snadno zmanipulovat.

Navzdory mnohdy nepřesvědčivým a přehnaným zvratům je seriál velmi působivý. Je obdivuhodné, že se autorům podařilo nezaměřovat se příliš na blížící se útok a jeho vyšetřování, ale skutečně se soustředit na drama odehrávající se v zákulisí.

Scénáristé vysvětlili, že informace k seriálu shromažďovali čtením článků a knih a sledováním dokumentů o Islámském státě a o tom, jak do svých řad získávají lidi v západní Evropě. Poté, co měli příběh připravený, nechali jej ještě zkontrolovat několika odborníky na terorismus. Výsledkem tak je dobře informovaný produkt, který osvětluje kritické problémy spojené s radikalizací.

Teď už je jen otázkou, zda zůstane Chalífát jednorázovou minisérií, nebo se dočkáme i druhé série. Nic zatím nebylo potvrzeno ani vyvráceno. Ale dostatek materiálu pro pokračování tady rozhodně je.

Foto: YouTube / NetCine ENT
Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.