Český film dobývá Netflix. Jeho temné téma zasáhlo diváky i samotné herce

Foto: Bontonfilm

Český film Promlčeno je na Netflixu od 16. listopadu a brzy se vyšplhal na přední příčky. Aktuálně je na čtvrté pozici v TOP 10 nejsledovanějších filmů a předběhl i očekávané fantasy s Jasonem Momoou Snivokraj nebo vánoční romantiku s Linday Lohan Vánoce na spadnutí.

Česko je oproti jiným státům v Evropě velmi benevolentní vůči promlčení závažných trestných činů, což se dle nedávného průzkumu nelíbí zhruba 94 % občanů. Možná právě proto vznikl český snímek Promlčeno, jenž na tuto problematiku poukazuje. Navíc je inspirován skutečným příběhem.

Radek (Karel Roden) se v roli záhadného muže vrací po dvaceti letech na pár hodin do Prahy, aby zde nalezl jistou mladou ženu, odhalil dávný zločin a vypořádal se s minulostí. V pátrání mu pomáhá rozhlasová moderátorka Eva (Barbora Bočková), která jeho příběh dostane do svého živě vysílaného pořadu.

TAKÉ JSME PSALI: Záhadné zmizení hereččina otce nebo rekvizita z Jamese Bonda: 10 zajímavostí o českém thrilleru Promlčeno

Svůj plán Radek připravoval několik let a během jeho vyprávění je do pochmurného příběhu vtažena nejen ctižádostivá Eva, ale i pražská kriminálka a další aktéři dlouho zapomenutých událostí. Začíná napínavý boj o čas a spravedlnost. Opravdu už je vše nenávratně promlčeno?

Thriller Promlčeno natočil režisér a scénárista Robert Sedláček, který dostal Českého lva za snímek Pravidla lži. Na svědomí má i film Jan Palach nebo krimi seriál Sever. Do dalších rolí byli obsazeni Vilma Cibulková, Igor Bareš, Denisa Barešová, Eva Decastelo, Julie Šurková a Vladimír Kratina.

Film rozhodně nenechal chladnými diváky ani samotné herce. Někteří dokonce přiznali, že se s promlčenými případy v životě sami setkali. „Měla jsem spolužáka Pavla, kterého na přechodu v Praze přejelo auto. Auto projelo 130 km/h a zmizelo. Dnes už je to promlčeno a pachatel nikdy nebyl nalezen,“ vypráví dle Total Filmu Vilma Cibulová, která dodává, že se s podobným filmem ještě nikdy nesetkala.

Zdroje: ČSFD, Wikipedia, Totalfilm, Bontonfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.