TOP 5 švédských filmů na Netflixu: Od mrazivého thrilleru po hořkosladké drama

Eva Lenská
Foto: Johan Bergmark / Netflix

Také už vás nebaví koukat jen na americké nebo české filmy a rádi byste zabrouzdali například do severských vod? V tom případě tu pro vás máme pět zajímavých švédských snímků. Na své si přijdou milovníci thrillerů i romantiky.

Gone

Mladá žena jménem Malin nedávno prožila velké trauma, proto se rozhodla opustit své rodné město Karlskrona a začít nový život v jednom ze švédských severských měst. Během cesty však narazí na záhadného muže, jenž jí začne sledovat. Než na to přijde, je unesena a zamčena ve sklepě domu uprostřed hlubokého lesa. Nikdo neví, že zmizela, a nikdo ji tedy nepřijde zachránit. Jedinou osobou, se kterou může počítat, je ona sama.

Černý krab

Během kruté zimy je šest vojáků vysláno na nebezpečnou misi přes zamrzlé moře, aby přepravili balíček, který by mohl konečně ukončit válku. Vybaveni zbraněmi a bruslemi, aniž by věděli, co vezou a komu mohou věřit, přemýšlí, co jsou ochotni obětovat pro přežití. Caroline Edh, rychlobruslařku, která se stala vojákyní, mise zrovna dvakrát neláká, nicméně všechno se změní, když zjistí, že by se mohla setkat se svou ztracenou dcerou. Poté jde do akce naplno a čelí mrazu, zradě i smrti.

Stockholm East

Dva cizí lidé, které spojuje tragédie, jež se podepsala na jejich životech i vztazích, se setkávají a navazují vášnivý vztah, zatímco oba před tím druhým skrývají nepříjemnou pravdu. Příběh začíná tím, že Johan omylem srazí autem devítiletou Tove, dceru Anny, a zabije ji. Asi po roce se oba náhodně setkají. Johan ví, kdo je Anna, ale Anna neví, kdo je Johan. Je prostě vděčná, že má v životě někoho, s kým může mluvit o Tove a předstírat, že její holčička stále žije. Dojde to tak daleko, že se do sebe zamilují. Jak to však může dopadnout, když je láska opravdová, ale všechno kolem jsou lži?

Pod sluncem

Osamělý negramotný farmář Olof žije na farmě, se kterou mu pomáhá jeho kamarád a bývalý námořník Erik, který tvrdí, že během pobytu v Americe poznal různé celebrity a spal se stovkami žen. Bez ženské ruky však žádná domácnost nefunguje, proto se Olof rozhodne, že přijme hospodyni. Přihlásí se mladá a krásná Ellen, která zamotá hlavu oběma mužům. Je něžná a éterická, úplně jiná než okouzlený a nesmělý sedlák. Stanou se z nich milenci a spřízněné duše? Všechno navíc zkomplikuje odhalená pravda a lež.

JJ+E

Příběh se odehrává ve Stockholmu v roce 2021 a soustředí se na romantický vztah Elisabeth a Johna-Johna. Přestože oba mladí lidé vyrostli ve stejném městě, jejich světy jsou odlišné nejen ekonomicky, ale i sociálně a kulturně. Společné mají jen to, že navštěvují střední školu a chodí do stejné třídy. Překoná láska dvou švédských teenagerů všechny uvedené rozdíly?

Zdroje: Netlfix, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.