Lidé a hry aneb Kde se vzaly některé z nejpodivnějších sportů na světě

Foto: Netflix

Od starobylých rituálů až k byznysu, ve kterém se točí miliardy dolarů. Šestidílným dokumentárním seriálem Lidé a hry (Human Playground) o tom, kde se na světě vzaly hry a sporty a jak se měnily, provází anglický herec Idris Elba.

„Hraní je ideálním způsobem, jak poznat naše tělo a mysl. Ty nejnebezpečnější hry nás dostanou na samé hranice možností. Drsné, bolestivé a často smrtící hry nám pomůžou odhalit, co všechno vlastně dokážeme,“ začíná své vypravování v prvním díle dokumentárního seriálu Lidé a hry herec Idris Elba.

Lidé a hry pojednává o počátcích některých z nejunikátnějších sportů na světě. V čele s režisérem Tomasem Kaanem se podíváme na kloub velbloudím robotům ve Spojených arabských emirátech po surfování na velkých vlnách v Nazaré v Portugalsku nebo lov orlů v Kyrgyzstánu.

O čem jednotlivé epizody jsou?

Překonání bolesti

První díl s názvem Překonání bolesti je přesně o tom, o čem mluví jeho název. Podíváme se na ty nejtěžší a nejbrutálnější soutěže, kterých se lidé po celém světě účastní. Od býčích zápasů přes pouštní závody až po zimní plavání… zkrátka vše, co lidi dohání až na pokraj jejich fyzických a psychických sil.

Pradávný rituál

Další díl se zabývá rituálními válečnými hrami až po lovecké soutěže. „Hra se vyvinula z našeho boje o přežití. Kdybychom nehráli, nebyli bychom tím, kým jsme. A tak to všechno začalo,“ vysvětluje Idris Elba. Tentokrát se podíváme na nejrůznější rituály etiopského kmene Omo, kde se muži připravují na rituální válečnou hru donga, ale také na sever Nizozemska, kde malí i velcí skáčou o tyčích přes velké vodní překážky. Tomuto frískému národnímu sportu se říká fierljeppen.

Přechodové rituály

Epizoda Přechodové rituály vypráví o tom, že zvládnutí hry je důležitým momentem v lidském životě, kde se z dítěte stává dospělý člověk. Na Madagaskaru skládají mladíci zkoušku dospělosti při souboji s turem zebu. Jinde se učí kung-fu, utkávají se při zápasech sumo nebo soutěží na sobích závodech. „Hry nás připraví na život. Vyšlou nás do světa připravené se bránit,“ zní v úvodu tohoto dílu.

Honba za dokonalostí

Hry jsou mnohem důležitější, než si myslíte. Učí nás. Zdokonalují nás. Hrajeme, abychom prozkoumali své vnitřní já a rostli… Čtvrtá epizoda vypráví o tom, jak se my lidé neustále honíme za dokonalostí. Surfař vyráží zdolat obří vlnu. Skokan se pokouší o smrtící kousek. Palestinská závodnice a kulturista na vozíku předvádějí svoje dovednosti.

Boží hrací plocha

Pro někoho jsou hry duchovním zážitkem. A pro jiné ještě něco víc. Hru považují za náboženství, které nás přivádí blíže k přírodě nebo vysoko do nebes. Od lezení po horách tváří v tvář smrti po hru, která má zajistit bohatou úrodu – pro některé je sport duchovní zážitek, při kterém cítí spojení s vyšší mocí. Dokonce i olympijské hry začínaly jako náboženský obřad.

Velký byznys

„V moderním světě se hra stala seriózním byznysem. Konec konců, sport je přece zábava,“ uvádí Idris Elba poslední epizodu, která jak už její název napovídá, poukazuje na hry jako možnost výdělku. V Senegalu se hodně lidí živí oblíbeným bojovým sportem. Jinde vznikají díky technologiím hry, na kterých hráči i sázkaři vydělávají miliony. Pokrok technologií a lidská posedlost po vydělávání peněz, změnily hry ve velký byznys.

Dokument je na Netflixu dostupný od 30. září.

Zdroje: Netflix, dokument Lidé a hry, Collider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.