10 zajímavostí o seriálu Dobrý doktor, který se vrací s 5. řadou

Eva Lenská
Foto: ABC / Jeff Weddell

Potřebujete nutně dobrého doktora? Tak těch je v dnešní době jako šafránu. Nicméně na Netflixu už jeden je. Jmenuje se Shaun Murphy a ač má autismus, je nejlepším chirurgem široko daleko. Počkejte si na něj v čekárně. Brzy totiž dorazí nejen s vaším chorobopisem, ale i s 5. řadou.

Dobrý doktor (Good Doctor) patří k nejúspěšnějším americkým lékařským seriálům. První řada měla premiéru 25. září 2017, a jelikož si diváci hlavního hrdinu, kterého skvěle a přesvědčivě ztvárnil Freddie Highmore, okamžitě zamilovali, postupně přibývaly další řady. V současné době je jich pět, ovšem v říjnu startuje již šestá. Na tu si však uživatelé Netflixu budou muset počkat. Jako náplast na tuto bolístku je pro ně připravena 5. řada s českými titulky, ale nepředbíhejme…

Milovníci jihokorejských seriálů patrně vědí, že v roce 2013 začal na obrazovkách ordinovat jistý Park Shi On (Joo Won), lékař s autismem a syndromem učence. Nejen tento chlapík, ale i celý seriál, zaujal korejsko-amerického herce Daniela Dae Kima, který na něj koupil práva. Koncept, nebo možná i scénář posléze doputoval ke dveřím společností Sony Pictures Television a ABC Signature. Tam si ho vzal do parády producent David Shore a americká verze Dobrého doktora byla na světě.

Těm, kteří ještě neviděli ani jeden díl a na ošetření teprve čekají, nastíníme alespoň v krátkosti děj. Doktor Shaun Murphy je mladý lékař, který trpí autismem a takzvaným Savant syndromem. Díky svému nadání je přijat na chirurgické oddělení prestižní nemocnice. Ačkoli je ve světě „normálních lidí“ tak trochu ztracený a čelí lavině předsudků svých kolegů, když přijde na choroby, stává se z něj génius. A pokud vás zajímá, zda se takový muž může vůbec zamilovat a mít plnohodnotný vztah, tak tu mám jednu nápovědu. Jmenuje se Paige Spara anebo vlastně Lea Dilallo.

A nyní je čas na slíbené zajímavosti:

  • Daniel Dae Kim původně chtěl původně do hlavní role obsadit asijského herce, nicméně David Shore nakonec prosadil Freddieho Highmora.
  • Paige Spara vůbec nečekala, že bude mít její hrdinka Lea v seriálu takový prostor. Zpočátku si myslela, že se objeví pouze ve dvou epizodách.
  • Richard Schiff (Dr. Glassman) ve skutečnosti nenávidí nemocnice.
  • Producenti seriálu čelili kritice za to, že do hlavní role neobsadili skutečného autistu. Přesto se v epizodních rolích objevilo mnoho herců, kteří autismem trpí.
  • Nicholas Gonzalez, který ztvárnil doktora Neila Melendeze, to měl dobré. Témeř všichni členové jeho rodiny pracují v nemocnici. Jeho otec i bratr jsou chirurgové a matka dělá účetní na radiologii. A co je nejlepší? Nicholasův bratr fungoval během natáčení jako lékařský konzultant bez nároku na honorář.
  • Freddie Highmore odmítá být otrokem televizního průmyslu a dává přednost větší časové flexibilitě, takže má při natáčení podmínku: žádná série nesmí mít více než 20 dílů. Navíc je pro něj ztvárnění autistického lékaře fyzicky i psychicky náročné.
  • Herci Will Yun Lee a Jennifer Birmingham Lee jsou v seriálu sice coby Alex Park a Mia Wuellner rozvedení, ale ve skutečném životě jsou manželé.
  • Všestranně nadaný Highmore se dokonce podílel i na psaní scénáře k první epizodě 2. řady. Herec vysvětlil, že to udělal proto, že ho seriál natolik pohltil, že se na něm chtěl podílet i jinak než jen herecky.
  • Tetování losa na těle doktora Neila Melendeze je falešné a na hercovo tělo tak musí být aplikováno před natáčením.
  • Seriál se natáčí především ve Vancouveru v Britské Kolumbii. Coby fiktivní nemocnice San Jose St. Bonaventure slouží radnice ve městě Surrey.

Pátá řada seriálu Dobrý doktor se na Netflixu objeví 28. září. Samozřejmě s českými titulky.

Zdroj: ČSFD, eightieskids

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.