Co znamená swatting? Nový dokument ukazuje, jak může jeden falešný telefonát zapříčinit smrt nevinného člověka

Foto: Netflix

Už jste někdy slyšeli o SWATtingu? Ponořte se s novým dokumentem Síť klamu (Web of Make Believe: Death, Lies and the Internet) hluboko do temných zákoutí internetu a mrazivých příběhů. Internet prostě nezná hranic a následky bývají nedozírné.

Spiknutí, podvody, vydírání, násilí i vraždy. Začne to sice na webu, ale rychle se z toho může stát nepříjemná realita. To vše ukazuje nový dokumentární seriál Netflixu Síť klamu, který je od 15. června dostupný na Netflixu.

Více jsme o něm psali zde.

Foto: Netflix

Už jste někdy slyšeli slovo SWATting? V první epizodě se o tomto fenoménu dozvíte víc. Jmenuje se Když SWAT zabíjí a vypráví šokující příběh, který sice začal nevinně na síti, ale skončil velice tragicky.

SWATtting je klamání záchranných služeb, kdy je podávána falešná zpráva o závažné mimořádné události. Jde o trestný čin, kdy někdo nahlásí například bombu, ohrožování na životě nebo zadržování rukojmí. Na místo je pak vyslán speciální tým SWAT (zvláštní policejní jednotka; pozn. redakce).

U SWATingu jde tedy o to, že se speciální policejní tým vydá do domu dané osoby poté, co obdrží zprávu od volajícího, který chce daného člověka vyděsit, naštvat nebo mu způsobit problémy.

Foto: Netflix

V epizodě Když SWAT zabíjí, nahlédneme do praxe hráčské komunity, kdy takový falešný telefonát vyústil ve zbytečnou smrt nic netušícího muže, Andrewa Finche. SWAT tým do jeho domu zavolal hráč Tyler Barriss, který se proslavil tím, že úspěšně SWAToval ostatní hráče. Tentokrát však dostal falešnou adresu. Když SWAT tým dorazil do domu, policista Justin Rapp zastřelil místního rezidenta, který se vyšel podívat, co se děje.

V roce 2019 se Barris přiznal k 51 obviněním souvisejících s falešnými hovory, včetně toho, který měl za následek Finchovu smrt, a dostal trest odnětí svobody na 20 let.

V současné době je mu 28 let a odpykává si svůj trest ve Federálním nápravném zařízení ve Phoenixu v Arizoně. Může být propuštěn až v lednu 2035. Poté si ještě odpyká pět let pod dohledem.

Zdroje: Dokument Síť klamu, CheatSheet, SK POP

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.