Zákulisí případu, který šokoval svět: Brutální hromadné znásilnění vedlo až ke změně zákona

Foto: Netflix

Indický seriál Delhi Crime ukazuje zákulisí vyšetřování brutálního trestného činu, který šokoval nejen Indii, ale celý svět. Hromadné znásilnění mladé dívky vedlo až ke změně zákonů o sexuálním napadení. Seriál je natočen podle skutečné události.

„Čím větší je propast mezi bohatými a chudými, tím více je zločinu,“ říká jeden policista druhému v mini sérii, která byla natočena podle skutečné události. Delhi Crime zobrazuje rekonstrukci policejního vyšetřování mediálně známého znásilnění, o kterém se informace rozšířily po celém světě.

Mladý pár jede domů z kina autobusem, když v tom je za jízdy přepadne šestice mužů včetně řidiče. Oba zbijí a mladou dívku všichni střídavě téměř hodinu znásilňují. To však ještě není to nejhorší, co studentce provedou. Její tělo doslova rozsápou za živa. Nakonec oba nahé vyhodí ven.

Foto: Courtesy Netflix

Brutální trestný čin vyšetřuje policie v Dillí v čele s ráznou DCP Vartikou Chaturvedi, která je odhodlaná dopadnout všech šest pachatelů. Vyšetřování jejímu týmu však příliš neusnadňuje veřejnost, média ani orgány. Zatímco se zpráva o hrůzném činu šíří do celého světa, mladá žena mezitím v nemocnici bojuje o život.

Případ veřejně známý jako Nirbhaya 2012 vyvolal v Indii velké protesty. V zemi byla následně přijata reforma zákona o sexuálních útocích a začalo se více mluvit o bezpečnosti žen.

I přes temné téma režisér Richie Mehta říká, že záměrem bylo vyprávět pozitivní příběh. „Nejde o ilustraci zla,“ řekl pro The Guardian Ind žijící v Kanadě. „Delhi Crime je o následcích a lidech, kteří je řeší.“

Foto: Courtesy Netflix

Mehta strávil šest let čtením materiálů zabývajících se případem a rozhovory s orgány zapojenými do vyšetřování. Nedostatečně financované a endemicky zkorumpované policejní síly byly v Indii konkrétním terčem protestů. „Když si se mnou ale povídali o svých zkušenostech, začal jsem chápat omezení, kterým čelili. Během vyšetřování týdny neviděli své rodiny, důstojník zase neměl vozidlo a nemohl se dostat na místo činu,“ vypráví režisér dle serveru The Guardian.

Foto: Courtesy Netflix

Drama je směsicí faktu a fikce. Postava policejní komisařky Vartiky Chaturvedi je postavena na skutečné osobě, která dohlížela na vyšetřování. Stejně tak postavy pachatelů a obětí. I scéna, kdy se policisté brodí přes řeku, aby našli jednoho z podezřelých a přesvědčili ho ke spolupráci, jinak vše řeknou jeho matce, je skutečná.

Dcera Chaturvedi, neklidná teenagerka, která chce odjet do Toronta, slouží jako obraz zámožnějších mladých Indů, kteří zápasí s otázkou, zda zůstat ve své zemi a pomáhat ji vylepšit, nebo utéct do USA, Austrálie či Evropy. „Nemůžu jít po ulici, aniž by mě někdo obtěžoval, nemůžu jet metrem, aniž by na mě muži zírali,“ říká dívka v první epizodě.

Zvuk i obraz jako v kině dostanete do svého obýváku od voix.cz. Navštivte showroom v Dušní 3 na Praze 1 a vyzkoušejte si na vlastní oči i uši audiovizuální řešení pro domácí kina od řešení pro obývák až po privátní kinosál. (reklamní sdělení)

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.