Zákaz stříhání vlasů, červené barvy i oslav narozenin. Šílená pravidla, která musí každý den dodržovat členové zvrácené církve FLDS

Foto: Netflix

Ve skutečně stresujícím dokumentárním seriálu Netflixu Modlit se, poslouchat, neodmlouvat (Keep Sweet: Pray and Obey) jsme se dozvěděli o polygamních praktikách mormonské sekty, pedofilii a moci zneužívajícím vůdci Warrenovi Jeffsovi. Členové tohoto kultu musejí denně dodržovat přísná pravidla.

Nejnovější dokument o skutečném zločinu zkoumá Fundamentalistickou církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů (FLDS) a vliv jejího nechvalně známého vůdce Warrena Jeffse na její členy. Jeffs si v současnosti odpykává doživotní trest ve vězení za sexuální zneužívání dětí. Zatčen byl v roce 2011.

Psali jsme také: Měl 78 manželek a 24 nezletilých: Kde je nyní samozvaný prorok Warren Jeffs, vůdce extrémní polygamní sekty?

Členové FLDS žijí do dnes v relativní izolaci od společnosti. Náhled do jejich světa v dokumentu Netflixu přichází díky bývalým členům. Většina ze zhruba 10 000 následovníků sídlí v Hildale v Utahu, v Colorado City v Arizoně a v sousedních městech na hranici Utahu a Arizony. Podle serveru BuzzFeed existují také komunity v Texasu, Jižní Dakotě a Britské Kolumbii.

Jeffsova vláda zahrnovala spoustu přísných pravidel. Diktoval, jak se mají lidé oblékat či česat, koho si mají vzít a co mají jíst. V roce 2011, poté, co byl odsouzen, přišla ještě další pravidla: Všichni členové museli odevzdat svůj majetek vedení církve, uvádí Salt Lake City Tribune.

Čtěte také: Dětská manželství nebo znásilnění v polygamistickém kultu: Nový dokument ukazuje strašidelnou realitu za cestou ke spáse

Ale to není výčet všech pravidel, kterými se museli členové FLDS řídit…

  • Nemají dovoleno volit! Zjevně jim bylo řečeno, že Warren Jeffs je prezidentem Spojených států.
  • Ženy nesmějí ukazovat kůži. Církevní vedení nařídilo ženám, aby začaly nosit prérijní šaty, které jim zakrývaly celé tělo od krku po kotníky. Uniforma měla údajně odradit od žárlivosti a závisti mezi manželkami a bránila mužům v „pokušení“, uvádí NBC.
  • Manželky mají dělat dvě věci: poslouchat své muže a mít děti. Některé ženy v dokumentu Netflixu prozradily, že byly nuceny vzít si dokonce muže, kteří byli jejich vzdálení příbuzní.
  • Ženy z FLDS si také nestříhají vlasy. Toto pravidlo je na místě, protože ženy plánují použít své vlasy k mytí Kristových nohou při jeho druhém příchodu, píše NBC. A také proto, že budou v nebi mýt nohy svého manžela.
  • Dívky mladší 18 let nesmějí mít brigády ani mít mobilní telefony.
  • Získání přístupu do nejvyšší úrovně nebe je podmíněno oženěním se s nejméně třemi ženami, někdy i nezletilými. Tato praxe sahá až do 30. let 19. století k zakladateli LDS Josephovi Smithovi, ale LDS již toto pravidlo nedodržuje.
  • Všechny sňatky FLDS musí odsouhlasit prorok (Warren Jeffs). Na konci života musí dát zase prorok souhlas zemřelému, než vstoupí do nebe, uvádí BuzzFeed.
  • Děti jsou vzdělávány doma. Jeffs byl proti veřejným školám (pravděpodobně proto, že nechtěl, aby někdo zjistil, že ve skutečnosti není prezidentem USA). Děti se tedy učily doma.
  • Lidé z FLDS nemohou nosit červenou barvu. Věří, že je to Ježíšova oblíbená barva, a podle serveru BuzzFeed na sobě bude mít červenou, až se vrátí. I když Warren Jeffs barvu zakázal, řídil červený Cadillac Escalade, když ho v roce 2006 zatkla FBI.
  • Dva bývalí členové FLDS řekli ABC, že Jeffs zakázal většinu forem zábavy, včetně domácích mazlíčků, hraček, televize, novin, internetu, narozeninových a vánočních oslav, festivalů, průvodů, kempování i rybaření.
  • Bývalý člen FLDS Wendell Jeffson řekl Insideru, že byl nucen pracovat ve stavebnictví a obsluhovat těžké stroje, když mu bylo 14 let. Pomáhal při výstavbě pro Par 2 Contractors se sídlem v Hilldale v Utahu, pracoval v Holiday Inn v St. George nebo na výstavbě soukromých domů členů FLDS. Podle Ministerstva práce a soudních záznamů získaných Insiderem, rodina, která vlastnila Holiday Inn, již čelila obvinění z porušování zákonů o dětské práci ve své dřívější společnosti Paragon Contractors. Federální pracovní zákony přitom zakazují osobám mladším 18 let pracovat v nebezpečných zaměstnáních, jako je stavebnictví. Členové FLDS si ale sotva stěžovali, protože jim bylo řečeno, že jejich práce slouží církvi a Bohu, uvedl Jeffson.
Foto: Netflix

Zdroje: Netflix, Dokument Netflixu, BuzzFeed, The Salt Lake City Tribune, NBC, The Christian Science Monitor, USA Today News, Insider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.