Měl 78 manželek a 24 nezletilých: Kde je nyní samozvaný prorok Warren Jeffs, vůdce extrémní polygamní sekty?

Foto: Netflix

Ve skutečně stresujícím dokumentárním seriálu Netflixu Modlit se, poslouchat, neodmlouvat (Keep Sweet: Pray and Obey) jsme se dozvěděli o polygamních praktikách mormonské sekty, pedofilii a moci zneužívajícím vůdci Warrenovi Jeffsovi. Kde je tento samozvaný „prorok“ dnes?

Ve čtyřdílném dokumentu s dosud neviděnými archivními záběry z FLDS (Fundamentalistické Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů) v USA režisérka Rachel Dretzin odhaluje kult a Jeffse tak, jak nebyli nikdy předtím vyobrazeni, převážně z perspektivy žen, které se z FLDS vymanily.

Zatímco mormoni polygamii zakázali, mormonští fundamentalisté ji stále tajně praktikovali. Vůdce si říkal prorok a byl považován za rovnocenného Bohu. Polygamie byla považována za základní koncept náboženství, protože se věřilo, že čím více žen si muž vezme, tím blíže se dostane k Bohu. Aby dosáhl nejvyššího stupně, musel mít tři manželky. A pokud nejvyššího stupně dosáhl, měl být schopen tvořit duchovní děti, svět, galaxie, vesmír nebo nakonec Boha uvnitř sebe.

Čtěte také: Dětská manželství nebo znásilnění v polygamistickém kultu: Nový dokument ukazuje strašidelnou realitu za cestou ke spáse

Foto: Netflix

V roce 1986 byl prezidentem církve jmenován Rulon Jeffs. Po jeho smrti se na scéně objevuje jeho syn Warren Jeffs, který převzal roli proroka a tvrdil, že je posedlý otcovým duchem. Překvapivě náboženství pod Rulonovým vedením skutečně vzkvétalo, ale během několika let od doby, kdy Warren převzal moc, šlo vše drasticky z kopce.

Když Warren Jeffs převzal kult, oženil se se všemi ženami svého otce kromě dvou. Dokonce formuloval nová pravidla jako jednotné oblékání, rozhodoval, jaký budou mít ženy účes, co by měl kdo studovat apod. Zkrátka dělal vše pro to, aby získal úplnou autoritu nad všemi. Warren se stal prorokem v roce 2002, ale v roce 2006 byl zatčen kvůli sexuálnímu napadení nezletilých. Největším důvodem Jeffsova pádu byly sňatky s 12letými a 13letými nezletilými dívkami se staršími muži a jejich vykořisťování. Sám Jeffs měl 78 manželek, z nichž 24 bylo nezletilých. Našly se také nahrávky, které Jeffse usvědčovaly ze sexu s nezletilými.

Foto: Netflix

Kde je nyní Warren Jeffs?

V srpnu 2011 byl Jeffs odsouzen za dva případy sexuálního napadení dítěte na doživotí. V současné době zůstává ve vězení v Texasu. Na podmínečné propuštění bude mít nárok v roce 2038, kdy mu bude 82 let.

Proti Jeffsovi byla vznesena i další obvinění po jeho uvěznění. V červenci 2004 podal jeho synovec Brent Jeffs žalobu, která Warrena obvinila z análního znásilnění, když mu bylo 5 nebo 6 let. Dva další synovci a dvě jeho vlastní děti ho také veřejně obvinili ze sexuální zneužívání.

Elissa Wall, která se podílela na dokumentu Netflixu, také podala trestní oznámení. Tvrdí, že ji vůdce FLDS donutil, aby si vzala svého 19letého bratrance Allena, když jí bylo 14 let. Také tvrdí, že ji její bratranec opakovaně znásilňoval a během manželství prodělala několik potratů.

V roce 2019 byla na Jeffse podána další žaloba. Nejmenovaná žena z FLDS tvrdila, že ji jako dítě sexuálně zneužíval. Jeffův právní zástupce však 8. července přišel s dokumenty s tvrzením, že se jeho klient „duševně zhroutil“ a „není duševně způsobilý poskytnout přípustné svědectví“.

Warren Jeffs se během pobytu za mřížemi několikrát pokusil připravit o život. Držel také dlouhé hladovky, přičemž jedna v roce 2011 vedla k tomu, že byl uveden do dočasného lékařsky vyvolaného kómatu.

FLDS však nadále funguje, přičemž Warren je stále považován za jejich proroka a vůdce. Předpokládá se, že je sekta stále řízena jeho pokyny, které od něj jeho stoupenci předávají z vězení. Jeffs také napsal knihu Jesus Christ, Message to All Nations, s více poselstvími své doktríny. Mnoho členů kongregace ho obhajovalo a stále mnoho z nich věří v jeho nevinnu.

Zdroje: Good To Know, Digital Spy, Dokument Modlit se, poslouchat, neodmlouvat, Leisure ByteYahoo NewsCNN

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.