Modlit se, poslouchat, neodmlouvat: Nový dokument podle skutečné události znechutil svět

Foto: Netflix

Nový dokument Netflixu, který už je pár dní online, doslova znechutil a šokoval skvět. Jak je vlastně možné, že se tohle ještě v dnešní době může dít? Modlit se, poslouchat, neodmlouvat je bohužel názornou ukázkou toho, že docela snadno. Až z toho mrazí!

Modlit se, poslouchat, neodmlouvat (Keep Sweet: Pray and Obey) je čtyřdílný dokument, o kterém jsme už několikrát psali. Při jeho sledování jsme se ponořili hluboko do tajů polygamní sekty Fundamentalistické církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů (FLDS), která je odnoží Mormonismu.

Předplatitelé Netflixu, kteří si dokument pustili, doslova šokoval. „Jak se tohle v dnešní době vlastně může dít?“ ptají se někteří na internetu. „Myslela jsem, že tohle už je dávno pryč. Že to bylo možné tak v 16. století,“ píše například jedna z uživatelek Facebooku.

Jiný divák zase tweetoval: „Právě jsem dokoukal dokument Modlit se, poslouchat, neodmlouvat a došla mi slova.“ Další byl stejně ohromen a napsal: „Tohle musí být jeden z nejhorších dokumentů, které jsem na Netflixu viděl. Jak si někdo může vůbec myslet, že je to v pořádku?“ Jiný dodal: „Cítím se šíleně, znechuceně, naštvaně, příšerně… a napadá mě po zhlédnutí tohoto dokumentu ještě hodně dalších negativních přídavných jmen.“

Také jsme psali: Vydírání, násilí i vraždy: Nový dokument ukazuje šokující důsledky nezodpovědného chování na internetu

Foto: Netflix

Více o Modlit se, poslouchat, neodmlouvat

Dokumentární série Modlit se, poslouchat, neodmlouvat od režisérky Rachel Dretzin poskytuje divákům pohled do tajnůstkářské polygamní sekty FLDS (Fundamentalistické Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů) a vzestupu samozvaného proroka Warrena Jeffse.

Čtyřdílný dokumentární seriál obsahuje dosud nezveřejněné archivní záběry a trýznivé osobní příběhy některých odvážných žen a mužů, kteří ze sekty utekli. Příběh odhaluje mimořádnou statečnost, která bojuje s tyranskou kontrolou v moderní Americe, od vynucených sňatků a těhotenství nezletilých, až po samotný utlačující zločinecký kult pod vládou Warrena Jeffse.

Jeffs během své náboženské diktatury nashromáždil 78 manželek – z nichž 24 byly nezletilé dívky. Kriminální dokument Netflixu ukazuje rozhovory s přeživšími a bývalými manželkami Jeffse, včetně jedné ženy, která za něj byla provdána už ve 14 letech. Mladé dívky byly jako zboží vlastněné církví. Čím více manželek, tím více dětí budete mít, tím výše v nebi budete.

Čtěte také: 6 sexy filmů, které si pustit v podvečer: Nechybí 365 dní ani Padesát odstínů šedi

Foto: Netflix

Zdroje: Autorka článku, Netflix, Hello Magazín, Twitter Netflixu, Twitter / #KeepSweet #KeepSweetPrayAndObey / Facebookové skupiny o filmech

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.