Nový seriál z právního prostředí u diváků zabodoval. Stojí za ním tvůrce Ally McBealové

Foto: Lara Solanki / Netflix

Nebylo by pošetilé si myslet, že seriál Advokát (The Lincoln Lawyer) je jen dalším dramatem plným soudních přestřelek a právníků, kteří proti sobě bojují. Ale není tomu tak. Tento aktuálně velmi úspěšný seriál Netflixu vytvořil David Kelley, muž, který stál za předchozími právními hity Ally McBealová a Kauzy z Bostonu.

Seriál má rozhodně všechny Kelleyho obvyklé znaky a také obsahuje všechny scény ze soudní síně, které byste očekávali. Má však také mnohem více srdce. Blíže zkoumá témata jako rozvod, závislost nebo smutek.

Pozor, článek obsahuje spoilery!

Advokát je rozhodně právní drama se spoustou scén ze soudní síně a příběh je silně závislý na Hallerových případech. Pod povrchem se však skrývá spousta emocionálních témat, která pomáhají vnést do příběhu pocit realismu a umožňují divákům, aby se cítili vtaženi do života postav, které mají daleko k dokonalému životu. Zobrazení lásky ve všech různých podobách dává seriálu mnohem více obsahu a činí ho pro diváky mnohem působivější, než by byl, kdyby šlo jen o shluk hašteřících se právníků a právního žargonu.

O seriálu jsme psali už dříve zde: Nový seriál z právnického prostředí je natočený podle populárních detektivek Michaela Connellyho. Vyjde už za pár dní

Následující řádky obsahují spoilery!

Haller, ztvárněný Manuelem Garciou-Rulfem, čelí v seriálu spoustě problémům. První z nich je rozvod. Rychle se dozvídáme, že si jím sám prošel rovnou dvakrát. Jeho první manželkou byla právnička Maggie McPherson, kterou hraje Neve Campbell. Spolu mají společnou dceru Hayley. I když Maggie poprvé vidíme, jak nadává Hallerovi za jeho pozdní příchod, aby vyzvedl Hayley, rychle se ukáže, že mezi nimi stále existuje určitý stupeň lásky. Jak seriál pokračuje, romantika, kterou tito dva kdysi sdíleli, se znovu objevuje a jejich vztah začíná vzkvétat. Ne vše je ale růžové, jak by se mohlo zdát.

Seriál také ukazuje, jak rozvod ovlivňuje Hayley, jak se cítí frustrovaná, naštvaná a zmatená. Seriál Advokát zkoumá, jak může rozvod ovlivnit nejen dvě hlavní strany, ale také jejich rodinu. Diváci se dozvědí, jak zásadní jsou okolnosti pro úspěšné manželství a že se věci někdy nevyvíjejí tak, jak bychom si přáli.

Foto: Lara Solanki / Netflix

Hallerovo druhé manželství bylo s Lornou Crain, kterou ztvárnila Becki Newton. Lorna je po rozvodu Mickeyho právní asistentkou. Tento vztah je však jiný než ten, který má Mickey s Maggie. Sám popisuje jejich manželství jako chybu. Možná i díky tomu spolu celkem dobře fungují. Je mezi nimi hodně chemie, ale je jasné, že je vše pouze platonické. Je vidět, jak moc jim na sobě záleží. Haller schvaluje Lornino zasnoubení, a Lorna Hallera neustále povzbuzuje a motivuje. Tento příběh ukazuje pozitivnější zobrazení rozvodu. Znázorňuje, že spolu mohou obě strany přátelsky vycházet.

Jedním z nejpalčivějších témat, kterých se seriál dotýká, je závislost. Poprvé jsme s tím seznámeni, když se dozvídáme o Hallerově nehodě při surfování, po které ho pohltila vlna závislosti na lécích proti bolesti a alkoholu. Boj se závislostí je ještě více zřejmý, když Mickey potká Izzy Letts (Jazz Raycole). Zastupuje ji u soudu a úspěšně dosáhne zamítnutí jejího případu.

Poté, co Izzy informuje Mickeyho, že si nemůže dovolit mu zaplatit, najme ji, aby ho vozila ve slavném Lincolnu. Když se lépe poznají, Izzy se vcítí do Mickeyho, když zjistí, že je také uzdravující se závislák. Mezi dvojicí vzkvétá opravdové přátelství. Jejich dojemný vztah přináší lidem trpícím závislostí pozitivní vyhlídky.

Foto: Lara Solanki / Netflix

Vzhledem k tomu, že se jedná o právní drama, není překvapivé, že je v něm i spousta smrti. Haller zastupuje významného herního vývojáře Trevora Elliotta. Elliott, podezřelý z vraždy své ženy a jejího milence, je vystaven velkému tlaku, když se snaží očistit své jméno a zároveň truchlí pro svou dětskou lásku.

Christopher Gorham jako Elliott zde předvádí skvělý výkon. Nicméně stojí za zmínku, že ačkoli Haller Elliottův případ vyhraje, je oklamán. Elliott je ve skutečnosti viníkem. Nicméně Hallerova víra v jeho nevinu pomáhá divákům mu věřit. Elliott hrající roli truchlícího manžela, si manželku v tu chvíli připomíná, jeho slzy jsou skutečné. Postava se díky tomu stává docela sympatickou.

Seriál je na Netflixu dostupný od 13. května a na ČSFD si už vysloužil pěkných 77 %.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.