Než jsem tě poznala: Optimistická Louisa se zamiluje do ochrnutého Willa. Přesvědčí ho, aby si rozmyslel eutanazii?

Eva Lenská
Foto: New Line Cinema

Na Netflixu najdete film natočený podle nejslavnějšího románu populární spisovatelky Jojo Moyes. Kniha Než jsem tě poznala dojala miliony čtenářů na celém světě a dočkala se i dvou pokračování. 

Je lepší být těžce postižený nebo mrtvý? Tato otázka napadá hlavního hrdinu Willa Traynora (Sam Claflin) poměrně často. Poté, co se kvůli dopravní nehodě stal kvadruplegikem, ztratil chuť žít a přeje si odjet do Švýcarska a podstoupit tam eutanazii. 

Jednoho dne pozná mladou, optimistickou a upovídanou Louisu (Emilia Clarke), která přišla o svou milovanou práci a nyní dostala nabídku dělat pečovatelku právě Willovi. Ten je zpočátku cynický a chladný, ale pak se se sympatickou Lou spřátelí. Když se dívka dozví, jaké má Will plány, rozhodne se, že ho přesvědčí, aby svůj názor změnil, a postupně mu začne ukazovat, proč stojí za to žít. 

Foto: New Line Cinema

Děj románu Než jsem tě poznala, byl inspirován skutečným příběhem. „V jednu chvíli jsme měli doma dva členy rodiny, kteří vyžadovali 24hodinovou péči,” řekla Jojo Moyes během rozhovoru pro BuzzFeed, a dodala: „Myslím, že pokud máte někoho takového ve své blízkosti, velmi dobře si uvědomujete otázku kvality života, otázku práva na smrt a všechny tyto věci. Kvůli tomu jsem chtěla napsat příběh o muži, který je nekompromisní a učiní rozhodnutí, s nímž nikdo v jeho okolí nesouhlasí, a vžít se do role jeho matky a možná i někoho, kdo by chtěl změnit jeho názor.”

Snímek režírovala britská režisérka Thea Sharrock, která se autorce knihy okamžitě zalíbila. Zjistily, že mají stejné názory i stejný smysl pro humor a jejich vzájemná spolupráce filmu jen prospěla. Thea Sharrock měla při obsazování hlavní slovo, ale při rozhodování o konečné sestavě úzce spolupracovala s autorkou. Než našly představitelku Lou, viděly okolo 300 žen. Když se objevila Emilia Clarke, okamžitě zapomněly na Daenerys ze seriálu Hra o trůny. Moyes o ní řekla, že je ve skutečnosti usměvavá, zábavná a trochu potrhlá. Když ji daly dohromady se Samem Claflinem, ihned pocítily přímo hmatatelnou chemii.

Mnoho diváků zaujal Louisin bláznivý šatník. Kniha vytvváří velký prostor pro Louisino sebevyjádření právě prostřednictvím jejího svérázného smyslu pro módu. Díky němu se s ní také Will začne sbližovat. Proto bylo důležité ukázat její modely i na plátně. Hlavní zásluhu na tom měla kostýmová výtvarnice Jill Taylor, která od začátku brala celý proces velmi vážně. A odkud to nápadité oblečení pocházelo? Ze secondhandů a levných obchodů na High Street. Nejvíc se utratilo za překrásné červené šaty, kterými Lou ohromila nejen Willa, ale i diváky.

Film i kniha nesou jasné poselství, a tím je „prostě nesoudit”. Ve filmu jsou ukázány různé názory, nejen Willova a jeho rodičů, kteří mají pro jeho rozhodnutí větší pochopení, ale také Louisiny matky, která s ním zpočátku velmi důrazně nesouhlasí. Takové rozhodnutí může sice někoho opravdu šokovat, ale nikdo z nás jednoduše nemůže být v kůži jiného. Na druhou stranu je však snímek i optimistický a ukazuje, co je v životě skutečně důležité a čeho by si měl člověk vážit, dokud to má. A peníze to opravdu nejsou. 

Snímek dojal mnoho diváků a pokud jste jej ještě neviděli, neváhejte a pusťte si jej na Netflixu.

Zvuk i obraz jako v kině dostanete do svého obýváku od voix.cz. Navštivte showroom v Dušní 3 na Praze 1 a vyzkoušejte si na vlastní oči i uši audiovizuální řešení pro domácí kina od řešení pro obývák až po privátní kinosál. (reklamní sdělení)

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.