Star Trek: Discovery nechává předešlé dvě řady daleko za sebou

Petr Stoško
Foto: Netflix

V loňském roce došlo už na 3. sérii populárního amerického seriálu Star Trek: Discovery, který třetí řadou začíná v podstatě od znova a předešlé dvě řady nechává doslova daleko za sebou. Ale je to vůbec dobře?

Třetí řada byla hodně očekávaná vzhledem k událostem konce řady druhé, a tak se Michael spolu s celou posádkou Discovery dostaly do vzdálené budoucnosti, kde nikdy nebyli, nikoho neznají a o světě nevědí zhola nic. Dalo by se říct, že se tvůrci pokouší o restart, protože tato nová situace k novému začátku přímo vybízí.

Nový svět, nové postavy a nové technologie v podstatě dávají i naději na dobrodružství, které zdánlivě začíná trochu připomínat začátek oblíbeného Star Trek: Voyager z roku 1995, kdy se posádka kapitánky Kathryn Janewayové dostává daleko na hranici samotného vesmíru do delta kvadrantu, z kterého jim cesta domů budu trvat minimálně 70 let.

Situace není stejná, ale dost podobná a určitě se Discovery nevyhne srovnáním s Voyagerem, který se vyznačoval více důrazem na postavy a jejich osobnostní vývoj, než na politické problémy Hvězdné flotily a vědecko-technologické objevování vesmíru. Pokud by se seriál ubíral podobným směrem, asi by se nikdo nezlobil, ale od Voyageru uběhlo už čtvrt století a sci-fi seriály jsou zase už někde jinde. A i tvůrci chtějí v třetí řadě hlavní dějovou linku stavět okolo Michael Burnhamové.

Televize CBS dává do seriálu úplně všechno s cílem během pouhých 13 epizod aspoň částečně představit vesmír tak dobře jako se to povedlo jejich předchůdcům prostřednictvím několika stovkami epizod. Tvůrci si ukrojili pořádně velký krajíc a milióny fanoušků netrpělivě očekávají, jak se situací naloží showrunner Alex Kurtzman a nově i Michelle Paradisová.

Jestli se to tvůrcům povedlo je už na individuálním posouzení každého diváka a možná už čtvrtá série naplánovaná na druhou polovinu roku 2021 nám dá odpověď, zda se Star Trek: Discovery zařadí mezi oblíbené série nebo upadne v očích fanoušků do průměru na který budou věrní fans chtít rychle zapomenout.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.