Na Netflix míří 3 historické seriály natočené podle románů oceňované spisovatelky Philippy Gregory

Eva Lenská
Foto: Starz Media

Fanoušci historických seriálů mohou jásat! Na Netflixu se totiž objeví Bílá královna, Bílá princezna a Španělská princezna. Všechny uvedené série byly natočeny podle knih Philippy Gregory. 

Philippa Gregory se narodila v Keni, ale když jí byly 2 roky, přestěhovala se s rodiči do Bristolu. Poté, co studovala žurnalistiku, strávila rok jako stážistka v Portsmouth News, než se jí podařilo dostat na univerzitu v Sussexu, kde chtěla studovat anglickou literaturu. V roce 1985 získala doktorát z literatury 18. století.

Napsala mnoho zajímavých historických románů, které byly přeloženy do mnoha světových jazyků, včetně češtiny. Některé z nich se také dočkaly filmového nebo seriálového zpracování. Pokud jste viděli snímek Přízeň krále, třeba vám zpříjemní večery i následující tři seriály.

Bílá královna

Desetidílný seriál Bílá královna (The White Queen) byl natočen v roce 2013 podle knižní série Vojna růží, která vyšla i v češtině. Režírovali ji James Kent, Colin Teague a Jamie Payne. Do hlavních rolí byli obsazeni Aneurin Barnard, Rebecca Ferguson, Amanda Hale, Oscar Kennedy, Reece Pockney, Juliet Aubrey a Janet McTeer.

Děj se odehrává na pozadí válek růží a představuje příběh žen zapojených do dlouhého konfliktu o anglický trůn. Budeme moci sledovat tři ženy, Alžbětu Woodvillovou, Markétu Beaufortovou a Annu Nevillovou, které manipulují událostmi v zákulisí dějin, aby získaly moc. Nebudou se bát použít své půvaby, lži, intriky ani zbraně. Píše se totiž rok 1464 a Anglie se zmítá uprostřed války o legitimního krále. Yorkové a Lancasterové válčí mezi sebou, což přináší akorát nenávist a smrt. A všechny tři zmíněné ženy zoufale touží získat korunu.

Na ČSFD má seriál hodnocení 75%.

Bílá princezna

Osmidílný seriál Bílá princezna (The White princess) navazuje na sérii Bílá královna. Byl natočen v roce 2017 podle románu, jenž vyšel i v češtině pod názvem Bílá růže: Alžběta z Yorku. Tuto sérii režírovali Jamie Payne, Alex Kalymnios. Do hlavních rolí byli obsazeni Jodie Comer, Jacob Collins-Levy, Chris Barnicoat, Rebecca Benson, Mark Anthony Games a Ian Massey.

Sňatek Jindřicha VII. a Alžběty z Yorku formálně ukončí Války růží sjednocením rodů Lancasterů a Yorků. Jejich vzájemné nepřátelství a nedůvěra, stejně jako politické intriky jejich matek, však mohou rozvrátit manželství i království. Sličná Alžběta tak stojí před téměř neřešitelnou volbu mezi hlasem krve a hlasem srdce.

Na ČSFD má seriál hodnocení 77%.

Španělská princezna

Šestnáctidílná série Španělská princezna (The Spanish Princess) je rozdělená na dvě řady a vznikla na motivy románů The King’s Curse a Královský slib, jenž vyšel i v češtině. První řada byla natočena v roce 2019 a druhá o rok později. Režírovali je Stephen Woolfenden, Birgitte Stærmose, Daina Reid, Lisa Clarke, Chanya Button a Rebecca Gatward. Do hlavních rolí byli obsazeni Charlotte Hope, Elliot Cowan, Stuart McNeil, Ruairi O’Connor, Richard Pepper, Alan McKenna a Bradley Birkholz.

Seriál pojednává o Kateřině Aragonské, krásné španělské princezně, které je již od dětství zaslíben anglický trůn. Když dorazí do Anglie, aby se setkala se svým manželem Arthurem, princem z Walesu, mnozí ji nevítají zrovna s nadšením. Když Arthur náhle zemře, vše nasvědčuje tomu, že je pro ni trůn nadobro ztracen. Mladá Španělka tvrdí, že manželství nebylo nikdy naplněno a jako panna se začne zajímat o charismatického a umíněného prince Jindřicha, ze kterého jednou bude král Jindřich VIII.

První řada dostala na ČSFD hodnocení 68% a druhá 76%

Všechny tři seriály si budete moci pustit na Netflixu už 1. května.

Zdroj: ČSFD, Databáze knih, wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.