Cesta svatojánských mušek podle románu Kristin Hannah je ódou na sílu ženského přátelství

Foto: Netflix

Netflix začátkem února vydal zbrusu nový seriál Cesta svatojánských mušek (Firefly Lane). Sleduje dvě ženy, které jsou od puberty nejlepšími kamarádkami, přestože každá z nich je úplně jiná. V životě čelí mnoha zkouškám a soužení, ale stále mají jedna druhou.

Seriál vychází z populárního stejnojmenného románu Kristin Hannah z roku 2008. Katherine Heigl hraje slavnou moderátorku talk show Tully Hart, zatímco Sarah Chalke hraje hospodyňku Kate Mularkey, která se po letech rozhodne opět začít pracovat.

Tully nikdo jen tak nepřehlédne, je od mládí drzá a odvážná, zatímco Kate je plachá šedá myška. Třicet let společně zažívají vzestupy a pády, triumfy a zklamání, zlomená srdce a radosti nebo dokonce milostné trojúhelníky, které napínají jejich přátelství. Vydrží?

Kniha i seriál sice pokrývají více než tři desetiletí přátelství mezi Kate a Tully, ale přistupují k příběhu různými způsoby. Seriál skáče mezi různými časovými osami, přičemž každá epizoda obsahuje scény z dob puberty, mládí i dospělosti hlavních postav. Kniha má na rozdíl od seriálu čtivější strukturu, začíná sedmdesátými léty, kdy se Kate a Tully poprvé setkaly v osmé třídě. Dále pak sleduje vývoj jejich vztahu až do dospělosti.

Foto: Netflix

I když adaptace Netflixu striktně nedodržuje výchozí materiál, zůstává věrná vývoji obou postav, jak je popsán v románu. Tully brání její bouřlivé dětství v nalezení lásky, zatímco plachost Kate brání v tom, aby šla za tím, co opravdu chce. Jak v knize, tak v seriálu jejich přátelství s věkem sílí. Tully z něj čerpá pocit stability, po které touží, a Kate zase trochu dostává z její komfortní zóny, což je přesně to, co potřebuje.

Seriál z původní psané podoby příběhu vynechává celou řadu zápletek. Je však možné, že si tvůrci některé další zápletky nechávají v záloze pro případ, že by měl seriál další série.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Eva Lenská

    Mám ráda knihy Kristin Hannah, takže tento seriál si nenechám ujít.