Óda na Kanyeho Westa, nebo svědectví o jeho vzestupu a pádu? Dokument o americkém rapperovi po sobě zanechává hořkosladkou pachuť

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

V posledních týdnech se toho o americkém umělci Kanye Westovi na internetu objevilo opravdu hodně. A pokud nepsali nic novináři, nebál se o sobě dát vědět ani on sám. Instagram se několik dní hemžil jeho podivnými příspěvky o rozvodu s Kim Kardashian, které stejně nakonec do pár hodin vždy smazal, a nutno uznat, že lidé byli skutečně jeho bizarním vystupováním zaujati. A jako by to nebylo málo, na Netflixu právě vyšla dokumentární trilogie o jeho životě. Stojí za to si ji pustit?

Jak už napovídá na první pohled zapeklitý název snímku, jeen-yuhs (slangově „génius“): Trilogie o Kanye Westovi sleduje výjimečnou životní cestu tohoto umělce. Ve třech zhruba hodinu a půl dlouhých dílech postupně zachycuje jeho kariérní začátky, první úspěchy, ale časem i první skandály a zklamání. I tak se ale zdá, jako by Kanye nebyl hlavní postavou tohoto biografického filmu.

Dva filmaři a zároveň Westovi blízcí přátelé a spolupracovníci Coodie Simmons a Chike Ozah sice ve více než čtyřech hodinách ukazují záběry z posledních jednadvaceti let rapperova života. Nakonec je film ale spíše jakousi zpovědí lidí, kteří tohoto umělce viděli „vyrůst“ a kteří se snaží věřit, že mezi starým a dnešním Kanyem vlastně až takový rozdíl není.

Dokument je rozdělen do tří epizod neboli takzvaných dějství – Vize, Smysl a Probuzení, přičemž každá z nich oplývá naprosto odlišnou atmosférou. První zachycuje mnohdy těžké začátky, kterými si mladí začínající umělci prochází. Zároveň však působí skoro až nevinně a ve výsledku vesele v porovnání s tím, co diváka čeká dál. Vysvětluje také, že oba autoři se zároveň velkou částí podíleli na zažehnutí Westovy hvězdy, a to hudebním videoklipem k singlu Through the Wire z roku 2003, se kterým byl o dva roky později nominovaný na cenu Grammy.

První i druhý díl se často zdá být nekonečný kvůli Westovým stále se opakujícím marným pokusům prorazit do amerického rapového světa i v jiné než pouze producentské roli. Mimoto v nich je ale k nalezení také hodně úsměvů, přátelství a umělcovy matky – Dondy West. I v těchto dvou epizodách jsou některé smutné momenty, jež dávají solidní základ té třetí a současné.

Foto: Netflix

Kanye West v ní působí najednou jinak a díky vyprávění režiséra Coodieho i divák cítí určité odcizení. Paradoxně, čím více snů si Kanye plní, čím více úspěchů, slávy a peněz má, tím se dokument stává ponuřejší a více matoucí. I to ale přispívá k vykreslení duševního onemocnění, které se ve spojení s Westovou osobou poslední roky pořád dokola skloňuje.

Ačkoliv snímek vynechává šest velmi důležitých roků, i tak je trefným obrazem rapperovy pracovní a životní dráhy s jejími nejsilnějšími i nejslabšími momenty včetně kandidatury na prezidenta USA, narození první dcery nebo vytvoření vlastní módní značky. Na konci tak tento dokument kromě mnoha nezodpovězených otázek zanechává také hořkosladkou pachuť, a nejedno zlomené fanouškovské srdce.

Foto: Netflix

Zdroje: Pitchfork, Vanity Fair, Harper’s Bazaar, ČSFD, BuzzFeed News

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.