Papírový dům po Korejsku: Proč se Netflix pustil do remaku populárního seriálu zrovna v Koreji?

Foto: Netflix

Netflix nedávno vypustil upoutávku na Money Heist: Korea – Joint Economic Area. Ano, jak už název napovídá, jde o remake masivně populárního španělského seriálu Papírový dům (Money Heist/La Casa de Papel), který loni skončil pátou sérií.

Přestože korejská verze bude mít zhruba stejnou dějovou linii a postavy jako originál, dojde i ke změnám, které neodmyslitelně přicházejí s odlišným prostředím a jazykem. Už jen fakt, že první série Money Heist: Korea bude mít 12 epizod oproti 15 epizodám první série originálu naznačuje, že nedostaneme úplně stejný příběh.

Není to tak dávno, co vyšla poslední řada seriálu. Tak proč se ho Netflix rozhodl předělat do korejské verze tak rychle po skončení originálu? Je zřejmé, že odpověď jsou peníze. Papírový dům je třetí nejsledovanější seriál Netflixu po Bridgertonových a Squid Game.

Foto: Netflix

Dává tedy smysl adaptovat příběh, který se osvědčil jako celosvětově populární. Ale proč v Koreji? Netflix víceméně dosáhl maximálního počtu předplatitelů v Severní Americe, což znamená, že pokud chce rozšířit svou základnu uživatelů, musí to udělat jinde. To definovalo většinu nedávných investic Netflixu, včetně 500 milionů dolarů, které v roce 2021 investoval v Koreji.

Pokud jde o potenciál růstu předplatitelů, Netflix vkládá velké naděje zejména do asijsko-pacifického regionu, kde žije 60 % světové populace. Historicky se korejským seriálům, ale i hudbě, ve východní a jihovýchodní Asii daří dobře.

Jinými slovy, vyplatí se investovat do korejského zábavního průmyslu nejen pro domácí publikum, které by mohl Netflix přilákat (Korea má necelých 52 milionů obyvatel), ale také pro obyvatele v jihovýchodní Asii a v dalších východoasijských zemích, které již prokázaly zájem o K-obsah, včetně Vietnamu, Thajska, Tchaj-wanu, Filipín, Hong Kongu, Singapuru a Japonska. Čína má od roku 2016 neoficiální zákaz korejského showbyznysu v důsledku korejské dohody o povolení rozmístění amerického protiraketového obranného systému THAAD na své půdě.

Zdroje: Den of Geek, Netflix, Wikipedia, CNN

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.