Zkoušeli jste to vypnout a zase zapnout? Ajťáci jsou jeden z nejlepších sitcomů všech dob

Eva Pospíchalová
foto: Netflix

Populární show The IT Crowd (Ajťáci) potvrzuje, ale i vyvrací předsudky o programátorech a obecně práci v kanceláři. Legendy britské komedie vás provedou množstvím absurdních životních situací a nenechají vaše bránice odpočinout.

Oddechový sitcom The IT Crowd sleduje život trojice zaměstnanců fiktivního korporátu Reyholm Industries v Londýně. Jak napovídá název, hlavní postavy jsou zaměstnanci v IT oddělení firmy.

Informatici Roy a Moss dostanou na začátku příběhu shodou nešťastných náhod novou manažerku Jen, která absolutně nerozumí technice a pozici získala díky nízkému intelektu a podivným pohovorovým metodám ředitele Denholma Reyholma. Extrovertní manažerka Jen se brzy dozví, že její nový tým, tedy duo Roy a Moss, jsou ve skutečnosti vlastně dva „nerdi” žijící ve špinavé podzemní místnosti plné nepořádku.

Technik Roy velmi nerad pracuje. Každý jeho telefonát má stejný průběh, proto svoje tradiční výroky jako „Zkoušel jste to vypnout a zapnout?“ rovnou nahrál a při telefonátech za sebe nechává mluvit hlasovou zprávu. Stydlivý programátor Maurice Moss je sice géniem ve světě počítačů, ale v reálném životě a hlavně ve společenských situacích velmi často trpí. 

Jak bude oddělení IT ve složení této trojice fungovat? Jsou všichni „ajťáci” jenom osamělí geekové a závisláci na elektronice? Na to odpoví nyní již kultovní show, která byla od roku 2006 průkopníkem sitcomů v tomto žánru (ještě před populární Teorií velkého třesku) a získala spousty ocenění od kritiků.

V hlavních rolích se objevují klasici britské komediální scény Chris O’Dowd, Richard Ayoade, Katherine Parkinson, Chris Morris, Noel Fielding a Matt Berry.

Sitcom je nyní dostupný i na českém Netflixu!

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.