Netflix čelí žalobě. Kvůli jeho seriálu došlo k obrovskému zatížení sítě

Foto: Netflix/Youngkyu Park

Jihokorejská společnost SK Broadband, která je poskytovatelem vysokorychlostního internetu, se rozhodla zažalovat Netflix. Jeho aktuálně nejpopulárnější seriál Hra na oliheň (Squid Game) totiž zapříčinil zvýšenou aktivitu na síti.

Jihokorejský poskytovatel internetových služeb SK Broadband zažaloval společnost Netflix. Chce, aby zaplatila náklady za zvýšený provoz v síti a její údržbu kvůli nárůstu návštěvníků na Netflixu poté, co byl vydán jihokorejský seriál Hra na oliheň, který se stal okamžitě velmi populárním po celém světě. Agentuře Reuters to potvrdil mluvčí společnosti.

K tomuto kroku došlo poté, co soud v Soulu uznal, že by bylo rozumné, aby Netflix něco za užívání internetových služeb jejich poskytovateli zaplatil. K celé kauze se vyjádřilo i několik zákonodárců, kterým se nelíbí, že někteří poskytovatelé online obsahu za využívání sítě neplatí, ačkoliv generují velké množství datového toku.

Foto: Netflix/Youngkyu Park

Mluvčí Netflixu pro CNBC uvedl, že požadavky SK Broadband zváží a pokusí se vymyslet, jak by se dala situace řešit.  Mezitím chce s firmou pracovat na tom, aby se tento spor nijak nedotkl uživatelů Netflixu.

Netflix se stal díky Hře na oliheň a dalšímu jihokorejskému seriálu Dezertér druhým největším poskytovatelem online obsahu v Jižní Koreji hned za YouTubem. Na rozdíl od Applu, Amazonu a Facebooku za využívání sítě ani jeden z nich ale neplatí.

Zdroje: Reuters, CNBC

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.