Společně pro naši planetu: Nová sbírka příběhů o udržitelnosti na Netflixu

Foto: Netflix (Zac Efron nohama na Zemi)

Příběhy mají schopnost inspirovat lidi a příběh naší planety je epickým pojetím naší doby. Na Netflixu ho tvůrci vyprávějí různými způsoby – od přátelství filmaře s chobotnicí v oscarovém snímku Moje učitelka chobotnice až po Zacovo cestování ve filmu Zac Efron nohama na Zemi.

Aby Netflix svým členům pomohl najít některé z těchto příběhů a lépe pochopit, co se děje s naší planetou, shromáždil více než 20 titulů do nové Netflix kolekce nazvané „Společně pro naši planetu”. Sbírka vyšla před celosvětovým listopadovým klimatickým summitem OSN COP26.

Foto: Huw Cordey / Netflix / Silverback

Světoví lídři se sejdou ve skotském Glasgow, aby obnovili své plány na vybudování čistší, zelenější a zdravější planety pro budoucí generace. Nemusíte však být světovým lídrem, abyste se stali součástí řešení, a proto se lidé stojící za COP26 spojili se společností Netflix, aby tuto kolekci vytvořili.

Předplatitelé Netflixu ji mohou zhlédnout a vyzkoušet si, jak bohaté a rozmanité mohou být příběhy o životním prostředí. Tyto seriály, filmy nebo různé speciály se zabývají třeba skutečnými krásami života na zemi v podobě série Naše planeta nebo například vědeckými poznatky o změně klimatu, o kterých je film Prolomit hranice: Naše planeta je věda.

Foto: Netflix

Napínavé thrillery jako jsou třeba seriál Ragnarök – Konec světa, minisérie Zelená hranice nebo film IO: Poslední na Zemi jsou také součástí sbírky. The Minimalists: Méně je teď a tady nám zase ukazuje nadějné způsoby, jak můžeme být v každodenním životě zodpovědnější, zatímco seriály Město tučňáků a Izzy a její koaly potěší celou rodinu. Vybrané tituly jsou dokonce k dispozici i pro nečleny Netflixu na YouTube v angličtině.

Tyto příběhy motivovaly umělce, vědce, aktivisty, politiky i tvůrce, a proto je Netflix poprosil, aby se podělili o to, jak ovlivnily jejich životy.

Foto: Netflix

Alok Sharma, designovaný předseda COP26, k tématu řekl: „Nemůžeme si již dovolit vyčkávat s opatřeními proti hrozbě změny klimatu. Stále však máme čas psát svou vlastní budoucnost. Doufám, že tato sbírka příběhů o opatřeních v oblasti životního prostředí a klimatu inspiruje ještě více lidí a jejich vůdců, aby začali jednat, až se svět sejde na klimatickém summitu COP26 v Glasgow. Chceme budovat budoucnost s čistým vzduchem a obnovenou přírodou, kde bude svět chráněn před nejhoršími dopady změny klimatu a kde budeme moci vytvářet pracovní místa a prosperitu, aniž bychom škodili naší planetě.  Pojďme tuto budoucnost utvářet společně.”

Dr. Johan Rockström, zakladatel Stockholmského centra pro odolnost, ředitel Postupimského institutu pro výzkum dopadů klimatu, profesor věd o zemském systému na Postupimské univerzitě a hlavní vědecký poradce organizace Conservation International, také sdílel svou výzvu: „Věda dnes ukazuje, že prožíváme napínavé období. Stabilita Země je nyní ohrožena – nikoliv však nějakým gigantickým asteroidem, který se k nám řítí, ale spalováním fosilních paliv a ničením našeho společného majetku. Dobrou zprávou je, že nyní máme řešení a můžeme se s hrdinským úsilím transformovat na bezpečný, prosperující a spravedlivější svět. Úkolem naší generace není nic menšího než stabilizace naší planety. Naše budoucnost je pro přírodu pozitivní. Naší budoucností jsou nulové emise. Jak tento příběh skončí, závisí na tom, co vy a já uděláme nyní, v tomto nejvíce rozhodujícím desetiletí naší historie. Ať jste kdokoli a děláte cokoli, všichni jsme nyní správci planety.”

Foto: Juan Pablo Gutiérrez / Netflix

V loňském roce sledovalo příběhy o udržitelnosti na Netflixu 160 milionů domácností. A diváci chtějí vidět víc. V nedávném průzkumu mezi spotřebiteli v 16 zemích tři z pěti lidí (62 %) na celém světě uvedli, že mají velký zájem o sledování pořadů a filmů, které se dotýkají problematiky klimatu.

Průzkum mezi 13 000 dospělými v 16 zemích provedla v létě 2021 společnost National Research Group jménem společnosti Netflix. 62 % lidí v průzkumu uvedlo, že mají mimořádný nebo velký zájem o sledování pořadů nebo filmů, které se dotýkají problematiky změny klimatu. Několik nejdůležitějších informací v členění podle jednotlivých zemí: USA (57 %), Kanada (48 %), Velká Británie (52 %), Austrálie (48 %), Brazílie (82 %), Mexiko (84 %), Francie (52 %), Německo (64 %), Itálie (62 %).

Zdroj: Tiskové materiály společnosti Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.