Média plaší novými podmínkami Netflixu, které zabrání sdílení hesel. Netflix to dementoval

Foto: Netflix

Možná jste během posledních několika týdnů zaznamenali v médiích poplašné zprávy o tom, jak chce Netflix zabránit sdílení účtů mezi lidmi, kteří nežijí ve stejné domácnosti. Není ale třeba zatím plašit. Údajně připravované podmínky se k nám zatím nechystají.

Netflixu díky přebývající konkurenci v podobě HBO Max, Disney+, Amazon Prime Video a dalším klesají tržby a ubývají předplatitel. Je jasné, že se mu to příliš nelíbí, a tak přemýšlí, jak se s tím vyrovnat.

Médii proběhla v posledních týdnech jako uragán zpráva o tom, jak Netflix chystá zakročit proti těm, kteří si navzájem sdílejí hesla. Je běžnou praktikou, že jeden účet na Netflixu používá více členů rodiny, kteří spolu nesdílejí domácnost, nebo přátelé.

Mělo by to v praxi vypadat tak, že bude mít uživatel Netflixu podle své IP adresy nastavenou primární lokaci, kterou určí Wi-fi síť, ke které je připojena jeho chytrá televize nebo notebook. To ale znamená, že by se pak do stejného účtu nemohli připojovat členové rodiny, kteří nebydlí ve stejném domě nebo vaši přátelé, s kterými účet sdílíte. V takovém případě by Netflix požadoval poplatek navíc.

Na internetu v diskusích a komentářích se kvůli tomu po celém světě samozřejmě okamžitě strhla velká vlna kritiky a nevole. Ve skutečnosti se ale zatím rozhodně nemáme čeho bát. Podle The Guardian Netflix tyto informace dementoval. Aktuálně pouze v Chile, Peru a Kostarice probíhá test těchto podmínek. Ten však vůbec nemusí projít do ostrého provozu.

„Od loňského roku Netflix zkouší „placené sdílení“ ve třech zemích, kde majitel účtu platí za další osobu, která se nachází mimo jeho domov a má přístup ke službě. V Kostarice je poplatek 2,99 $ (65 Kč) měsíčně,” uvádí streamovací gigant.

Každopádně, pokud bude tento test nakonec úspěšný, bude ještě chvíli trvat, než se vše připraví a začne to fungovat i u nás. Také je otázkou, co na to případně budou říkat regule Evropské unie. Zatím tedy není třeba panikařit.

Zdroj: The Guardian

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.