5 filmů, které si pustit na Den přátelství: Pár přátel a Netflix stačí mít

Tereza Pulgretová
Foto: Paramount Pictures

Existuje něco důležitějšího, než je romantická láska? Většina filmů, seriálů či písní říká, že ne. Najdou se mezi nimi ale i kousky, které vypráví příběhy o trochu jiném druhu tohoto citu. Takové, které hovoří o přátelství a o tom, jak nenahraditelnou roli v životě člověka hraje. A protože je dobré si aspoň občas připomenout, že by nikdo neměl své kamarády brát jako samozřejmost, připravili jsme pro vás výběr filmů a seriálů, na které se s nimi můžete podívat. Protože není lepší způsob, jak oslavit den přátelství, než u dobrého filmu s kamarády.

Na Netflixu lze najít i „klasiky“, ze kterých téma kamarádství přímo křičí na první dobrou. Je mezi nimi třeba Forrest Gump, aktuálně všude přítomné Stranger Things, komedie Prci, prci, prcičky, Méďa nebo třeba čeští Rafťáci. Životní lekce o kamarádství se ale často ukrývají i tam, kde byste to ne vždy čekali.

1. Sociální síť

Sociální síť je slavný film režiséra Davida Finchera, který přibližuje vznik sociální sítě Facebook. Vedle tématu objevování nových zákoutí internetového světa je ve snímku zdůrazněn prvek přátelství mezi zakladateli této online platformy. Jak moc může sláva a peníze poškodit mezilidské vztahy? A kam až je člověk schopen ve své sobeckosti a honbou za úspěchem zajít?

Kromě skvělé režie, žlutavého nádechu kamery a nervy drásajících scén plných zajímavých dialogů divák uvidí také velmi povedené herecké výkony. Hlavní roli tohoto skutečného příběhu ztvárnil Jesse Eisenberg jakožto Mark Zuckerberg. Po jeho boku stál Andrew Garfield, jenž si zahrál Eduardo Saverina, a také Justin Timberlake v roli Seana Parkera.

Foto: Columbia Pictures

2. To

I milovníci hororu si přijdou na své. Na seznam jsme přidali druhou adaptaci knihy Stephena Kinga, ve které se parta malých kamarádů ocitne ve velkém nebezpečí. A jediné, co je může zachránit, jsou společné síly a odhodlání bojovat.

Skupinka outsiderů, kteří si trefně říkají Smolaři, se v průběhu let stala velmi oblíbenou. Díky různorodým problémům, které jednotliví členové klubu řeší, se s postavami dokáže ztotožnit každý divák. Film doporučujeme zejména milovníkům zmiňovaných Stranger Things. Nejenže tvůrci u Kinga částečně čerpali inspiraci, jednu z hlavních postav tdokonce hraje Finn Wolhard, kterého fanoušci oblíbeného seriálu znají jako Mikea Wheelera.

Foto: New Line Cinema

3. Pete Davidson a nejlepší kámoši

Dále zde máme novinku, která na Netflixu přistála teprve minulý měsíc. Komik, jenž poslední roky baví svět nejen svými výstupy, do paměti se lidem nedávno zaryl také vztahem s Kim Kardashian, kvůli čemuž si ho dobíral její ex Kanye West. I to ale Pete bere s humorem a po covidové pauze se společně se svými nejlepšími kamarády vrátil na pódium, kde pro diváky společně nachystali večer plný vtipů a hudby.

4. Shrek

Ne nadarmo se dětem pouští pohádky. Ačkoliv se může zdát, že tento druh zábavy není pro dospělé, leccos by si z nich mohli právě oni odnést. Třeba jednotlivé díly Shreka ukazují, že stačí mít pár přátel a člověk dokáže porazit všechno zlo světa. A ještě si u toho užije legraci.

Všemi milovaný zlobr a jeho parta na plátno přinesli jasné poselství – nejdůležitější je, jaký je člověk uvnitř, a to bez rozdílů. Jak by jinak bylo možné přátelství na život a na smrt mezi oslíkem, kocourem, zlobry, perníčkem a drakem?

Foto: DreamWorks Pictures

5. Síla psa

O snímku s názvem Síla psa toho letos média napsala opravdu hodně. V březnu zabodoval dokonce i na Oscarech, kde nejenže získal dvanáct nominací, jednu sošku si jeho režisérka Jane Campion také odnesla domů. Chvála se pěla i na Benedicta Cumberbatche, jenž v tomto netradičním westernu ztvárnil hlavní roli.

Film jsme na seznam zařadili hlavně proto, že výše vybrané snímky mluví převážně o světlých stránkách přátelství. Co když ale někteří kamarádi nejsou doopravdy tací, jak se tváří?

Foto: Netflix

Zdroje: ČSFD, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.