Rozdávaly se facky, ale i Oscaři. Cenu Akademie si odnesla režisérka Jane Campion nebo herec Will Smith

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Největší událost filmového průmyslu v roce je opět za námi. A na rozdíl od loňského ročníku, kdy se organizátoři museli poprat s koronavirovými restrikcemi, se letos Oscaři zaleskli v celé své parádě. Příležitost zazářit dostal i Netflix, a to hned se sedmadvaceti nominacemi v různých kategoriích.

Streamovací platformy, jako je Netflix, vstupují do světa filmových cen čím dál častěji. Ať už za to může světová pandemie, či tento jev jenom urychlila, lidé se nyní nemusí hnát do kin, aby nejlepší snímky viděli na velkých plátnech. Bývají mezi nimi totiž například i originály z Netflixu, které si lze pustit z pohodlí domova. Letos se vedle ostatních nominovaných snímků v kategorii nejlepší film objevilo i westernové drama Síla psa a satira K zemi hleď!.

Foto: Gianni Fiorito/Netflix

Síla psa

Síla psa je pomalé psychologické drama v hlavní roli s Benedictem Cumberbatchem, který byl za svůj výkon také nominovaný. Film se odehrává na ranči, a kromě témat rodinných křivd, alkoholismu či pomsty, zpracovává do jisté míry i téma sexuality. Ačkoliv může chvíli trvat, než si divák najde k filmu cestu a naplno se do děje vžije, na konci po sobě snímek zanechává nejednu zadumanou hlavu a určitě stojí za to ho vidět.

Western Síla psa byl letošním nejvíce nominovaným snímkem, a to celkem ve dvanácti kategoriích včetně nejlepšího filmu, nejlepšího hereckého výkonu, tří hereckých výkonů ve vedlejší roli a nejlepšího adaptovaného scénáře. Režisérka a scénáristka nakonec jako jediná z domovského Netflixu sošku proměnila.

K zemi hleď!

Tento film loni na Vánoce vzbudil velký poprask. Satira, komedie nebo drama? Každý tomu může říkat, jak chce, ale upřít jistou dávku uznání nemůže. Film zachycující problémy dnešní společnosti tak vyspělé, až se sama žene do záhuby. Nechybí nic – americká politika, ostré vtipy, Meryl Streep, chytlavý soundtrack či reference na aktuální kulturní a společenské dění. Na kvalitě navíc přidávají i velká herecká jména, která režisér Adam McKay obsadil. Mezi ně patří Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Timothée Chalamet a další.

Temná dcera

Na dovolené u moře ji silně zaujme mladá matka. Jejich setkání jí ale připomene dávná tajemství, a tak začne rychle jít do tuhého. Tak Netflix popisuje drama Temná dcera natočené podle stejnojmenné novely spisovatelky Eleny Ferrante. S Olivií Colman a Dakotou Johnson se ve svém režisérském debutu nemohla Maggie Gyllenhaal trefit vedle.

tick, tick… BOOM!

Muzikálů bývá mezi oscarovými snímky většinou jako šafránu, letos se jim ale neobvykle dařilo. Režisér Lin-Manuel Miranda zpracoval příběh newyorského skladatele Jonathana Larsona tak, že nad tím i nehudebníkům srdce zaplesalo. Jako leadera celého snímku si nakonec vybral Andrew Garfielda, a že se netrefil vedle, potvrzuje i jeho nominace za nejlepší herecký výkon, kvůli kterému se dokonce naučil i zpívat.

Ostatní nominované snímky 2022, které najdete na Netflixu:

  • Rodina na baterky – v kategorii Nejlepší animovaný film
  • Robin není myš – v kategorii Nejlepší krátkometrážní animovaný film
  • Boží ruka – v kategorii Nejlepší cizojazyčný film
  • Bez domova – v kategorii Nejlepší krátkometrážní dokument
  • Tři písně pro Benazir – v kategorii Nejlepší krátkometrážní dokument
  • Slyšitelně – v kategorii Nejlepší krátkometrážní dokument
Foto: Netflix

Letošní předávání sošek Oscara se neobešlo ani bez pořádného dramatu. Herec Will Smith, který si nakonec odnesl cenu za nejlepší roli, totiž na pódiu rozdával rány. Když si během vyhlašování vítěze v kategorii Nejlepší dokument komik Chris Rock dělal legraci z vyholené hlavy jeho ženy Jady, herec se naštval, došel na pódium, a komika udeřil.

Poté mu ještě ze svého místa v publiku pořádně vynadal. „Neber si jméno mojí ženy do svý zas**ný huby,“ rozčílil se Will Smith.  Chris Rock se bránil, že jde pouze o vtip. Smith svá slova na to konto ještě zdůraznil. Jada Pinkett Smith si hlavu oholila kvůli nemoci. Trpí totiž alopecií.

Zdroje: ČSFD, Netflix Tudum, Oscars

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.