Ženy slaví celý březen: 5 filmů o významných ženách, které by vám rozhodně neměly utéct

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix/Phil Bray

Mezinárodní den žen už je sice za námi, březen ale v několika zemích světa patří ženám úplně celý. Takzvaný Women’s History Month připomíná významné ženské osobnosti, které pomáhaly formovat dějiny, ale i současnou společnost. Oslavit ho můžete i vy s některými filmy či seriály, které jsme pro vás na Netflixu vybrali.

Malé ženy

Nejnovější zpracování klasického románu spisovatelky Louisy May Alcott opět přináší oblíbený příběh čtyř sester zasazený do 19. století amerického venkova. Režisérka Greta Gerwig se ho zhostila skutečně s grácií a postavám čtyř malých žen – Meg, Jo, Beth a Amy – vdechla společně po boku hvězd, jako je Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh či Timothée Chalamet, nový život. Téma rodiny, lásky, ale i jakési ženské emancipace dává dílu hravý podtón, který po sobě zanechává příjemné pohlazení na duši.

Foto: Columbia Pictures/Wilson Webb

Frida

Životopisný snímek z roku 2002 se Salmou Hayek v hlavní roli pojednává o extravagantní malířce Fridě Kahlo. Tato mexická umělkyně ovšem nebyla pouze malířkou, ale je také považována za politickou, uměleckou a sexuální revolucionářku, která vedla vskutku nezapomenutelný život. Režisérce Julii Taymor se ho podařilo zachytit tak, že si film vysloužil šest nominací na Oscara, a dva dokonce získal.

Foto: Miramax Films

Dámský gambit

Pro toho, kdo by potřeboval tip na seriál, máme sice něco trochu staršího, zato by opravdu nikomu neměl utéct. Dámský gambit se totiž stal hitem hned poté, co ho Netflix v roce 2020 uvedl. Ukazuje život geniální mladé šachistky, který ale maří její boj s předchozími životními traumaty a závislostí. I tak se jí ale daří proniknout do profesionální šachového světa dominovaného muži. V hlavní roli exceluje Anya Talyor-Joy, skvěle ji pak doplňují i další britští herci jako Harry Melling nebo Thomas-Brodie Sangster.

Milada

Z českého prostředí lze vybrat například film Milada, jehož příběh snad většina Čechů bude znát. Film o právničce, političce a feministce Miladě Horákové je biografickým odrazem jejího hrdinského života, ve kterém si prožila nejen druhou světovou válku, během níž byla vězněna, ale také komunistický převrat v roce 1948, jenž se jí stal osudným. Nikdy ale není na škodu si tyto významné činy připomínat, a tak zpracování těchto událostí minulého století zařazujeme i na tento seznam.

Foto: Bohemia MP/Vojtěch Hurych

Stand-upy Taylor Tomlinson

Ať už jste milovníkem stand-up comedy, nebo patříte spíš k odpůrcům tohoto žánru, komičku Taylor Tomlinson si oblíbí úplně každý. Na Netflixu aktuálně najdete dva její výstupy – Krize mladého věku a Podívej se na sebe. Taylor v nich probírá vše od útrap mladé ženy, která je podle svých slov na party moc stará, ovšem na rodinu zase moc mladá, přes trable s ofinou až po rozchody a terapii.

Zdroje: ČSFD, Youtube

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.