Za film dostal pozemek a chtěl dělat osobního strážce princezně Dianě. Dnes slaví narozeniny Kevin Costner

Eva Lenská
Foto: Warner Bros. Pictures

Dnes slaví 68. narozeniny herec a milovník westernů Kevin Costner. Všichni ho znají jako osobního strážce, Robina Hooda nebo toho, který tančí s vlky. Nyní ho poznáme ještě víc díky několika zajímavostem z jeho života a kariéry. 

Kevin Michael Costner se narodil 18. ledna 1955 v Lynwoodu v Kalifornii. S rodiči a bratrem se však často stěhovali. Jako malý kluk zpíval v baptistickém kostelním sboru, psal básně a chodil na hodiny psaní. Vždycky byl velkým snílkem. 

Uvažoval o kariéře sportovní hvězdy, vystudoval marketing a navštěvoval kurzy herectví. První pořádnou šanci dostal ve westernu Silverado. Proslavily ho však filmy Tanec s vlky, Osobní strážce a JFK.

Má Oscara za Tanec s vlky a tři Zlaté glóby. S první manželkou Cindy Silvou má děti Anne, Lily a Joea. Ze vztahu s Bridget Rooney má nemanželského syna Liama. Jeho druhá manželka Christine Baumgartner mu porodila tři děti: Caydena, Hayese a Grace.

Na Netflixu ho můžete vidět v těchto filmech:

  • Dálniční hlídka
  • Criminal: V hlavě zločince
  • Silverado
  • Nechte ho jít (od 31. ledna)
Foto: Focus Features

Vyrobil si vlastní kánoi

Jako osmnáctiletý byl velkým snílkem a romantikem. Toužil po dobrodružství, tak si vyrobil vlastní kánoi, se kterou se plavil po řekách a místech, které navštívili Lewis a Clark při svých expedicích.

Indiáni mu darovali pozemek

Po uvedení oscarového filmu Tanec s vlky dostal od Siouxů pozoruhodný dar: velký pozemek v Jižní Dakotě. Toto velkorysé gesto bylo oceněním Costnerovy snahy o přesné vykreslení Siouxů a jejich kultury ve filmu. Pozemek, který se nachází nedaleko Black Hills, vlastní Costner a jeho rodina dodnes.

Je talentovaným hudebníkem

Je zpěvákem skupiny Kevin Costner and Modern West. Tato skupina absolvovala celosvětové turné a v roce 2007 měla vyprodané koncerty v Istanbulu a Římě. Měli dokonce možnost vystoupit na Grand Ole Opry v Nashvillu.

Foto:  Paramount Network

Zajímá se o ekologii a životní prostředí

Costner spolu se svým bratrem Danem založili v Carson City společnost Costner Industries Nevada Corporation.V roce 2010 vyvinuli odstředivku, která odděluje vodu od ropy a slouží k likvidaci ropné skvrny v Mexickém zálivu. Kromě herectví se Costner soustředí na záchranu naší planety. Spojil se s bývalým profesorem na Kalifornské univerzitě Ericem Hoekem, aby společně filtrovali vodu znečištěnou ropou a plynem. Do ekologických aktivit investoval několik milionů dolarů.

Do pokračování Osobního strážce chtěl princeznu Dianu

Díky snímku Osobní strážce se stal hrdinou všech žen. Film byl tak úspěšný, že se uvažovalo i o pokračování. Costner však chtěl, aby si v pokračování místo Whitney Houston zahrála princezna Diana, se kterou přátelil. Ta souhlasila. První verzi scénáře obdržel den před její tragickou smrtí. Po jejím úmrtí projekt stopl. Z úcty k princezně nehledal náhradu.

Foto: Warner Bros

Je velkým fanouškem westernů

Jeho nejoblíbenějším žánrem je western. Není tedy divu, že si doslova vychutnal snímky jako Silverado, Wyatt Earp nebo Krajina střelců. Několik westernů také režíroval a produkoval, včetně filmu The Postman – Posel budoucnosti a kritikou oceňovaného televizního seriálu Yellowstone.

Fandí streamovacím službám

Zatímco mnozí herci ze 70. a 80. let jsou příliš konzervativní na to, aby akceptovali služby jako Netflix nebo Disney +, Costner vidí ve zveřejňování filmů na streamovacích platformách výhodu. Jeho tvorba se tak dostane k většímu počtu diváků.

Zdroj: ČSFD, countrymusicnation, hollywoodinsider, wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.