Steven Spielberg: Obdivuje Zemana a s přítelkyní se rozešel kvůli česneku. Dnes slaví 76. narozeniny

Petr Stoško
Foto: Paramount Pictures

Steven Spielberg patří mezi nejpopulárnější osobnosti posledních padesáti let. A právě dnes oslavuje tento americký režisér 76. narozeniny. Proslavil se snímky o Jurském parku nebo Indianu Jonesovi, ale jeho minulost je ještě mnohem pestřejší. Pojďme se podívat na další zajímavosti z jeho života.

Česnek, aneb jak si zničit vztah

V 80. letech randil Steven Spielberg s herečkou Valerií Bertinelli, který netrval příliš dlouho. Valerie dodnes vzpomíná na osudná den, kdy vařila večeři a zrovna se chystala krájet česnek. Když to, ale Spielberg viděl odvětil: „Jen to ne, žádný česnek!“ Valerie byla překvapená, a nakonec česnek do jídla nedala. Krátce poté si uvědomila, že nemůže žít s člověkem, co nemá rád česnek, a se Spielbergem se rozešla.

Indiana Jonese nikdo nechtěl

Film vymysleli Steven Spielberg a George Lucas společně v roce 1977 na Havaji. Oba přátelé s filmem obešli každé studio v Hollywoodu, ale nikdo nechtěl takový snímek natočit. Přístupnější bylo jen studio Paramount, které nakonec na film kývlo, ale i tak to chtělo dlouhé přemlouvání.

Obdivuje Karla Zemana

Jurský Park patří ke klenotům světové kinematografie a Steven je na svůj film i náležitě hrdý. Inspirací k tomuto filmu mu byl československý snímek Cesta do pravěku od Karla Zemana z roku 1955. Při návštěvě České republiky pak vyjádřil obdiv a úžas nad tím jak mohl dokázat Karel Zeman natočit takový film už v té době.

Natáčí filmy dle svých fobií

Steven Spielberg má opravdu hodně fobií. Úzkostlivé stavy mu způsobují hadi, žraloci, krysy, hmyz, voda, výtahy a nábytek na nožičkách. Je s podivem, že své fobie začleňuje do svých filmů. Indiana Jones nesnáší hady a krysy a jeho slavný letní blockbuster Čelisti z roku 1975 už vůbec předestírá jen čistou hrůzu.

Kmotr celebrit

Steven Spielberg se za svou kariéru setkal s mnoha slavnými osobnostmi a pro některé je vlastně neco jako rodina. Stal se kmotrem například slavné Drew Barrymore nebo Gwyneth Paltrow.

Čtěte také: Gwyneth Paltrow je postrachem gynekologů a vydělává na vůni své vaginy. Dnes slaví kulatiny

Nejvýdělečnější režisér všech dob

Spielberg je zapsán v Guinessově knize rekordů jako režisér, který vydělal nejvíce peněz v historii. Jeho kasovní trháky jakými byly Čelisti, série snímků o Indianu Jonesovi nebo filmy z prostředí Jurského parku jsou populární dodnes. Steven studiím vydělal do roku 2021 dohromady 10 548 165 432 dolarů.

Filmy Stevena Spielberga na Netflixu

Čelisti
Zachraňte vojína Ryana
Chyť mě, když to dokážeš
Terminál
Mnichov

Zdroj: IGN, Paramount, Steven Spielberg: A Biography, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Jaroslav Lajner

    Je pravda, že Spielberg byl vždy fascinován přelomovými snímky Ztracený svět (1925) a King Kong (1933). Dnes možná speciální efekty v těchto dávných filmových reliktech působí úsměvně, faktem však zůstává, že v době vydání lidé v kinech křičeli hrůzou i nadšením. Legendární souboj Konga a tyranosaura představoval pro Jurský park odrazový můstek. Historka o Karlu Zemanovi je sice pěkná, ale nijak podložená. Ani v jeho oficiální biografii jsem nic takového nikde nečetl.