Babička jí holila hlavu a obočí a doma má hodně neobvyklého mazlíčka: Dnes slaví narozeniny Salma Hayek

Foto: Columbia Pictures

Herečka, režisérka a producentka Salma Hayek, rodným jménem Salma Valgarma Hayek Jiménez, dnes slaví už 56. narozeniny, což by jí tipl opravdu málokdo. Pojďme si o ní nyní povědět pár zajímavostí.

Salma Hayek začala svou kariéru v Mexiku na konci 80. let. Její první role v seriálu byla v roce 1989 v telenovele Teresa. Pochází z bohaté rodiny z Mexika. Její otec vlastní firmu na výrobu ropy a průmyslového vybavení. Salma vyrostla v oddané katolické rodině a praktikovala její doktríny. Přestože stále věří v Boha, již se jako katolička neidentifikuje. 

V roce 1995 si zahrála ve filmu El Callejón de los Milagros. Její role v tomto filmu jí vynesla nominaci na cenu Ariel. Ve stejném roce se proslavila a objevila se ve filmech jako Desperado (1995), Od soumraku do úsvitu (1996), Wild Wild West a Dogma (oba 1999).

Chcete se toho o Salmě dovědět více? Čtěte dál.

Olympijský sen

Dřív, než herečkou chtěla být Salma Hayek gymnastkou. „Zamilovala jsem se do tohoto sportu, ale nebyly v okolí žádné hodiny, nikdo jiný to nedělal a já jsem se učila sama,” řekla Hayek během vystoupení v pořadu Live With Kelly and Ryan v roce 2017 o tom, jak se stala gymnastkou. V 9 letech prosila svého otce, aby ji vzal na léto do tělocvičny v Mexico City. „Byla jsem tam dva měsíce a byla jsem tak soustředěná a tak dobrá,“ vypráví s tím, že už měla v tom věku nabídku do olympijského týmu, ale znamenalo to, že by musela být na internátě a šest hodin denně cvičit gymnastiku. „Musela bych být pryč od své rodiny, a tak to můj otec zakázal. Zemřel tak můj olympijský sen,“ dodala.

Vyloučení ze školy

Salma Hayek byla vyloučena z katolické internátní školy v New Orleans, když jí bylo 12 let. Bylo to kvůli kvůli žertům, které dělala. V rozhovoru pro The Wrap z roku 2014 například vyprávěla, že americké dívky vstávaly brzy ráno, aby se nalíčily a nakulmovaly si vlasy, mezitím co ona chtěla spát až do poslední chvíle. Jednoho dne se rozhodla nastavit hodiny o hodinu zpět. „Smála jsem se asi dvě hodiny,“ říká.

Návrháři jí nic nepůjčovali

Na předávání cen MTV VMA v roce 1998 měla Salma Hayek dočasné tetování. V rozhovoru pro Vogue India vysvětlila, že měla v té době, na začátku kariéry, potíže s hledáním návrhářů, kteří by ji oblékli nebo jí dali šperky na veřejná vystoupení. „Měla jsem na sobě velmi jednoduché černé šaty a věděla jsem, že všechny ostatní dívky budou mít úžasné šaty, krásné šperky. Místo toho, abych měla komplex, že nemám nejlepší šaty nebo nevědí, kdo jsem, jsem si řekla, že jsem báječná. Udělala jsem si několik motýlích tetování a byla jsem šťastná.“

Je dobrá v sudoku

„Kojila jsem 14 měsíců, to dítě nemělo celou noc dost. Nespala jsem tak rok. Dokud jsem kojila, byla to nuda., takže jsem začala dělat sudoku a myslím, že jsem opravdu dobrá. Někdy to zvládnu za čtyři minuty. Hra tvrdí, že jsem v tom dobrá, takže asi jsem,“ řekla magazínu W.

Plešatá a bez obočí

Salma vyrostla jako plešatá a měla vyholené obočí. Když byla mladší, babička jí pravidelně holila hlavu a obočí. Myslela si totiž, že díky tomu budou její vlasy později silnější. Ať už za to může babička nebo dobré geny, Salma Hayek má rozhodně pěkné husté vlasy i obočí.

Dyslexie a ADHD

Když byla Salma mladší, byly jí diagnostikovány ADHD a dyslexie. Ale ani dyslexie ji nezastavila v učení a naučila se anglicky. Do Los Angeles se z Mexika přestěhovala, když jí bylo 25 let. V tomto věku sotva uměla číst nápisy na ulicích a neuměla anglicky skoro ani slovo. Nakonec se ale přizpůsobila, i když jí čtení scénářů a replik zabralo trochu víc času.

Doma má útulek pro zvířata

Salma miluje zvířata. Svému manželovi dokonce pořídila jako dárek k Valentýnu jedno dost neobvyklé – zachráněnou sovu. Pojmenovala ji po jeho značce luxusního zboží Kering. Další domácí mazlíčci, které má doma, jsou psi, koně, alpaky, králíci a slepice. Některá zvířata zachránila přímo z ulic. Nyní žijí ve zvířecím útočišti na jejím pozemku.

Na Netflixu Salmu Hayek najdete v filmech Machři, Machři 2, Zabiják & Bodygard, Frida nebo Cesty jinam.

Zdroje: Live With Kelly and Ryan, The Wrap, Vogue India, W Magazine, Discover Walks

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.