Robert Downey Jr. měl původně jiné příjmení, byl ve vězení a jeho první láskou byla hvězda Sexu ve městě

Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures

Iron Man, Sherlock Holmes nebo Dolittle… narozeniny dnes slaví charismatický herec a idol nejen mnoha žen Robert Downey Jr. Dnes je mu 57 let. Připravili jsme si o něm pár zajímavostí, které jste třeba ještě nevěděli.

Jeho příjmení nebylo vždycky Downey, původně se jmenoval Elias po matce. V padesátých letech mu ho však otec změnil na Downey.

V 17 letech opustil střední školu, aby se mohl věnovat herectví. Přestěhoval se do New Yorku a než se prosadil, snažil se na částečný úvazek vydělávat, kde se dalo. Občas se například živil jako číšník nebo pracoval v obchodě s obuví. Jednou byl dokonce najat jako živé umění v nočním klubu SoHo v New Yorku.

V mládí měl problémy s drogami. Jeho otec byl narkoman a Robertovi dovolil kouřit marihuanu, když mu bylo teprve 8 let. Dokonce byl dvakrát ve vězení, v roce 1997 čtyři měsíce a v roce 1999 rok.

Foto: Marvel Studios

Už jako dítě miloval Robert Downey Jr. komiksy o Iron Manovi. Není tedy divu, že se pro tuto roli tolik hodil. Vždyť se na ni vlastně připravoval už od mala.

Jednou z jeho prvních lásek byla Sarah Jessica Parker. Setkali se při natáčení filmu Prvorozený, když jim bylo oběma 18 let. Společně strávili 7 let, než je rozdělila Robertova závislost na drogách. Se svou první manželkou zpěvačkou Deborah Falconer se Robert oženil po pouhých 42 dnech randění.

Sbírá auta. Má Corvette, Bentley, Volvo, Mustang, Porsche, Mercedes, několik Audi a další.

V roce 1992 hrál jako Charlie Chaplin ve filmu Chaplin. Na tuto roli se intenzivně připravoval – učil se hrát na housle a tenis levou rukou. Měl osobního trenéra, který mu pomohl napodobit Chaplinovo držení těla a způsob chůze. Robert za tuto roli získal nominaci na Oscara a cenu BAFTA (British Academy Award) za nejlepšího herce.

Foto: TriStar Pictures

Zpívá, a nemyslíme tím, když je zrovna sám ve sprše. V roce 2004 dokonce Robert Downey Jr. vydal své debutové album The Futurist. Bylo to potom, co se natrvalo zbavil závislosti na drogách.

Robert Downey Jr. je oddaný bojovým uměním a hodně svého volného času tráví cvičením Wing Chun, což je druh kung-fu. Začal s ním na začátku 21. století a považuje ho za zdroj své síly při překonávání drogové závislosti.

Navzdory své problematické minulosti se zákonem má Robert Downey Jr. v těchto dnech mnohem stabilnější život. S producentkou Susan Levin, s níž se oženil v roce 2005, má dceru a syna – Extona a Avri. Z předchozího manželství s Deborah Falconer má ještě syna India.

Na Netflixu Roberta Downeyho Jr. najdete v těchto filmech a show:

  • Dolittle
  • Spider-Man: Homecoming
  • David Letterman: Mého dalšího hosta nemusím představovat
  • Trhák pana Bowfingera

Zdroje: Just Fun Facts, Money INC, Ranker, Closer Weekly

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.