Kvůli objevu, kterým změnila svět, umírala v bolestech. Film Radioaktivita ukáže, jak žila Marie Curie

Eva Lenská
Foto: StudioCanal/Amazon Studios

Kdo by neznal polskou vědkyni Marii Curie-Skłodowskou, objevitelku radia a polonia? O její práci v oblasti fyziky a chemie se toho ví hodně. Snímek radioaktivita se však zaměří na její osobní život a manželství s Pierrem Curiem.

Marie Curie je jednou z nejznámějších vědkyň moderní historie, takže už byl nejvyšší čas, aby se dočkala životopisného filmu, který by uctil její památku. Naštěstí se toho v roce 2019 chopila režisérka Marjane Satrapi, která natočila film Radioaktivita (Radioactive), jenž konečně míří i na Netflix.

Málokdo ví, že ač byla Marie v oblasti vědy úspěšná, a dostala Nobelovu cenu, v jejím osobním životě se odehrála velká tragédie. Její milovaný manžel a partner ve výzkumu Piere Curie tragicky zemřel v pouhých 46 letech. Marie ho přežila o 20 let a po jeho smrti nosila výhradně černé šaty. Věda se jí stala osudnou, v roce 1934 zemřela na aplastickou anémii vyvolanou dlouhodobým působením radioaktivních látek.

Snímek Radioaktivita byl natočen podle knihy Lauren Redniss, která do detailů vypráví o životě Marie a jejího manžela Pierra. Vyšla v roce 2010 a Jack Thorne podle ní napsal scénář.

Životopisné filmy si často upravují skutečnost, aby působily romantičtěji, tragičtěji nebo dramatičtěji. Radioaktivita v tomto ohledu není výjimkou. Marie a Pierre se ve filmu například seznámí mnohem romantičtějším způsobem než ve skutečnosti. Přesto je film v mnoha ohledech pravdivý. Manželé Curieovi byli známí tím, že rádi jezdili na kole do přírody, což scénárista nevynechal.

Snímek se natáčel v Maďarsku a hlavní role ztvárnili Rosamund Pike a Sam Riley. Do života známé vědkyně budete moci díky Netflixu nahlédnout 15. listopadu.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.