Fikce versus realita ve filmu Dva papežové: František skutečně fandí fotbalu a Benedikt holduje Fantě

Foto: Peter Mountain / Netflix

Římskokatolická církev, jedna z nejstarších institucí na světě, v posledních desetiletích čelí otázce, zda se v měnící se době přizpůsobit novým očekáváním nebo zůstat ve starých kolejích. A to je i jedno z hlavních témat filmu Dva papežové (The Two Popes) z roku 2019, který můžete zhlédnout na Netflixu.

Film, který je inspirovaný skutečnými událostmi, se točí kolem kardinála Jorge Bergoglia (Jonathan Pryce), nynějšího papeže Františka, a stárnoucího papeže Benedikta XVI. (Anthony Hopkins), který ze své funkce v roce 2013 odstoupil.

Jejich ideologické rozpory, rozdíly v temperamentu a teologické debaty, které z těchto odlišností pramení, jsou hlavními tématy filmu. Tito dva vůdci katolické církve bojují o budoucnost organizovaného náboženství 21. století. A ačkoli je velká část filmu smyšlená, mnoho témat je aktuálních a důležitých pro budoucnost více než jedné miliardy katolíků.

Foto: Peter Mountain / Netflix

Navzdory svému názvu je film v mnoha ohledech životopisným filmem o jednom papeži, Jorge Mariu Bergogliovi, později známém jako papež František. Avšak Benedikt XVI. zde vystupuje jako důležitá vedlejší postava.

Papež František, dříve arcibiskup Jorge Mario Bergoglio z Buenos Aires, je ve filmu Dva papežové vylíčen jako energický progresivista, který často káže na ulici pod širým nebem a častěji se podílí na projektech pro chudé, než aby se účastnil slavnostních rituálů ve Vatikánu.

Jak přesné je však toto zobrazení muže, který se nakonec stal prvním papežem z Latinské Ameriky? Jakou roli skutečně hrál František během špinavé války v Argentině? A opravdu se s Benediktem bavili o církevní doktríně nad pizzou a Fantou? Níže rozebereme, co je v novém filmu Netflixu kanonické a apokryfní.

Foto: Peter Mountain / Netflix

Volba papeže

Ve filmu Bergoglio nemá zájem stát se papežem, i když na něj italský kardinál Carlo Martini, který stejně jako Ratzinger a Bergoglio získal při prvním hlasování několik hlasů, naléhá. Martini si myslí, že by bylo lepší, kdyby papež přišel ze zemí mimo Evropu, a tak podporuje Bergoglia a slibuje mu hlavy svých stoupenců. Ve skutečnosti ale nejen, že Bergoglio nechtěl být papežem, ale také naléhal na další kardinály, aby podpořili konzervativnějšího Ratzingera, který nakonec v druhém kole hlasování vyhrál a přijal jméno Benedikt XVI.

Setkání v letním sídle

Ve filmu také můžeme vidět setkání obou papežů v roce 2012 v apoštolském paláci Castel Gandolfo, papežově italském prázdninovém domě a letním sídle. Rozčarovaný Bergoglio požádá Ratzingera, aby mu podepsal předčasný odchod do důchodu. Toto setkání v roce 2012 je však zcela smyšlené. V Gandolfu se spolu setkali až v břenu 2013, kdy už byl papežem Bergoglio.

Foto: Peter Mountain / Netflix

Debaty o rezignaci

Benedikt se ani s Františkem neradil o své rezignaci, jak bylo ve filmu uvedeno. Rozhodl se tak úplně sám a řekl to jen svému osobnímu tajemníku mons. Georgi Gänsweinovi, svému bratru, otci Georgi Ratzingerovi, a kardinálu Angelu Sodanovi, děkanovi kolegia kardinálů.

Společné sledování fotbalu

A jak je na tom scéna, kdy spolu sledují fotbal? Scénáristu filmu, Anthonyho McCartena, inspirovala fotografie Františka a Benedikta, na které společně sledují televizi. Awards Daily řekl, že ho tehdy napadlo, že by spolu tito dva muži mohli sledovat právě zápas mistrovství světa mezi Argentinou a Německem, jak vidíme při závěrečných titulcích. Papež František ve skutečnosti fotbal vážně miluje a fandí argentinskému týmu San Lorenzo, což je ve filmu několikrát zmíněno. Benedikt prý opravdu fotbal rád nemá, v čemž má film opět pravdu. „Má rád Formuli 1,“ řekl pro USA Today režisér filmu Fernando Meirelles.

Foto: Peter Mountain / Netflix

Benedikt a hudba

Benedikt je doopravdy tak muzikální, jak je ukázáno ve filmu Dva papežové, a skutečně hraje na klavír. I zmíněné album Alma Mater: Hudba z Vatikánu je skutečné, ačkoliv na něj tehdejší papež nedostal zrovna nejlepší recenze.

Papežská móda

Poté, co byl filmový Bergoglio zvolen papežem, odmítá si obout pár červených bot a raději si nechává vlastní černé. I ve skutečnosti byl spatřen v černých botách dokonce hned v prvních dnech svého papežství. Boty, které nosil na konkláve, kde byl zvolen, byly údajně tak roztahané, že mu jeho přátelé koupili nové. Odmítnutí červených bot není jen součástí jeho skromného životního stylu. Poukazuje to i na ignorování církevní tradice.

Foto: Peter Mountain / Netflix

Bergogliova láska

Ve filmu je věnována pozornost i tomu, jak se mladý Bergoglio rozhoduje mezi vstupem do kněžství a zasnoubením s Amalií. Po náhodném setkání s jiným knězem se nakonec rozhodne pro církev. Amalia Damonte je skutečná osoba, ale když spolu s Bergogliem kamarádili, byli ještě děti. Po jeho zvolení novinářům řekla, že jí ve 12 letech napsal milostný dopis, kde jí sdělil, že pokud si ho nevezme, stane se místo toho knězem. Její rodiče s tím však naprosto nesouhlasili a zakázali jim se vídat.

Rozhovory nad pizzou a Fantou

V jiné scéně můžeme vidět, jak si Ratzinger a Bergoglio v místnosti vedle Sixtinské kaple, dávají pizzu a Fantu. Scéna je samozřejmě smyšlená a ani se neodehrávala ve skutečné Sixtinské kapli, kde není dovoleno filmařům natáčet. Fanta je však opravdu oblíbeným Ratzingerovým nápojem. Možná i proto, že byla původně vyrobena v Německu. Prý vypije čtyři plechovky každý den.

Telefonát

Telefonát, kdy nově zvolený František volá bývalému papeži, se skutečně odehrál. Peter Seewald ve své knize Benedict XVI: Last Testament i Gerard O’Connell uvádějí, že je to pravda. Chvíli trvalo, než někdo z Benediktova doprovodu telefon zvedl, ale muži si spolu stihli promluvit ještě před tím, než došlo k formálnímu představení nového papeže.

Foto: Peter Mountain / Netflix

Bergogliova role během Špinavé války

Co se týče Bergogliovy role během Špinavé války v Argentině, tyto flashbackové scény jsou do značné míry v souladu se zprávami o tomto období jeho života. Bergoglio skutečně řekl kněžím, aby se kvůli vlastní bezpečnosti vzdali práce ve slumech, ale oni odmítli. Yorio později obvinil současného papeže, že je dal napospas smrti tím, že odmítl veřejně podpořit jejich práci. S otcem Jalicsem se však později Bergoglio usmířil a společně sloužili mši, jak je vyobrazeno ve filmu. Bergoglio se také pokusil, i když neúspěšně, zachránit oba jezuity, když byli mučeni režimem.

Benediktův komorník

Skutečný je i příběh Benediktova komorníka Paola Gabrieleho, který dostal trest 18 měsíců vězení, za krádež osobních dokumentů a dalších spisů z papežovy kanceláře a za jejich předání italskému novináři. Ty se pak staly základem knihy Jeho svatost: Tajné dokumenty Benedikta XVI. Skandál je známý jako Vatileaks.

Zdroje: America Magazine, Time, USA Today, Slate,

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.