Život Briana: Komedie plná rouhání, která byla zakázána v kinech

Eva Pospíchalová
foto: Netflix

Počin s biblickou tématikou, který byl několikrát hodnocen jako nejlepší komedie všech dob, je volně dostupný na Netflixu. O čem je a proč je tak kontroverzní?

Život Briana poprvé spatřil světlo světa v roce 1979. Film je dílem známé komediální skupiny Monty Python, tedy Grahama Chapmana, Johna Cleese, Terryho Gilliama, Erica Idlea, Terryho Jonese a Michaela Palina.

Life of Brian vypráví příběh Briana Cohena, židovsko-římského mladíka, který se narodí ve stejný den vedle Ježíše a tím pádem je s ním často ztotožňován. Zde nastává první z mnoha problémů, který ve společnosti film vyvolal.

Na konci 70. let byla Velká Británie stále velmi konzervativní a film plný vtípků o náboženství, rouhání a narážek na křesťanství si vysloužil hodnocení 18+ nebo úplný zákaz uvedení do kin.

Autoři této skutečnosti vtipně využili pro marketing v ostatních zemích. Life of Brian se stal nejnavštěvovanějším filmem roku 1979 a byl často hodnocen jako nejúspěšnější komedie všech dob.

Na produkci filmu se mimochodem podílel i člen The Beatles a fanoušek skupiny, George Harrison. Ten si také ve filmu zahrál menší roli.

Život Briana i po skoro padesáti letech stojí za zhlédnutí. Kromě toho scény, kde si tři králové spletou dveře v Betlémě, Pilát Pontský šišlá a kde se děje mnoho dalších absurdit v podobě memes, dodnes kolují internetem. Humor této britské skupiny je stále aktuální a jestli vás neurazí vtipy o Bibli, existencionalismu, radikálním feminismu, křesťanských praktikách a černý humor, koukněte na něj na Netflixu.

Čtěte také: VYSOKÁ ŠKOLA HUMORU: KULTOVNÍ SERIÁL MONTY PYTHONŮV LÉTAJÍCÍ CIRKUS BAVÍ I PO PADESÁTI LETECH

Zdroj: autobiograficke Pythons’ Autobiography By The Pythons

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.