Tom Hiddleston v hororové romanci Purpurový vrch: Thomas Sharpe rozhodně není viktoriánský Loki

Foto: Universal Pictures

Toma Hiddlestona na Netflixu v mnoha filmech nebo seriálech neuvidíme. Nějaký z jeho filmů zde ale přece jen je, a tím je gotická romance Purpurový vrch (Crimson Peak) z roku 2015.

V hororové romanci Purpurový vrch, kterou režíroval Guillermo del Toro, hraje Mia Wasikowska aspirující romanopiskyni Edith Cushing, která poté, co se zamiluje do aristokrata Thomase Sharpea (Tom Hiddleston), opouští New York a stěhuje se do záhadami opředeného domova jeho předků na severu Anglie.

Foto: Universal Pictures

Netrvá dlouho a Edith se setkává s duchy, kteří dům obývají. Ačkoliv největší hrozbou je jí švagrová Lucille (Jessica Chastain). Při bloudění po strašidelných místnostech a chodbách Allerdale Hall Edith začne sourozence Sharpeovy podezírat, že před ní něco tají a obává se o svůj život.

Ačkoli některé recenze poukazovaly na to, že je film málo děsivý, kritiky všeobecně ohromil propracovaný design Allerdale Hall, který je postaven na usazeninách vzdálených dolů s červenou hlínou na jinak neúrodném poli na severu Anglie.

Del Toro se snažil pečlivě zkonstruovat interiér domu doplněný o funkční výtah, „Dům je hnijící podobou rodiny, která jej obývá. Je to jako klec, vražedná nádoba používaná k zabíjení motýlů,“ řekl režisér pro Entertainment Weekly.

„Projevil, co existovalo v jeho snech,“ myslí si Tom Hiddleston, který ve filmu ztvárnil hlavní mužskou roli (tu měl hrát mimochodem původně Benedict Cumberbatch, pozn. redakce). Když vešel poprvé do Allerdale Hall, byl vznešeností chátrajícího zámku na Purpurovém vrchu doslova ohromen. „Myslím, že když jsem tam vešel poprvé, už ze stropu padalo listí,“ řekl v rozhovoru pro Entertainment Weekly.

Thomas Sharpe je s domem velice propojený. Je jeho dědictvím v každém ohledu. Je to jeho fyzické dědictví, je to jeho emocionální a psychologické dědictví, je to to, co ho svazuje a brání mu uniknout do své vlastní budoucnosti. To byl pro Toma Hiddlestona ostatně klíč ke ztvárnění postavy.

Postava je emocionálně poměrně složitá, má v sobě stíny světla a tmy. Thomas Sharpe žil v napětí mezi svou minulostí a budoucností,“ říká a pokračuje: „Guillermo dává všem svým hercům velmi důkladné životopisy postav. Zahrnují osobní a přísně tajné tajemství, které by daný herec neměl nikomu říkat. Tajemstvím Thomase Sharpea byla jeho touha Allerdale Hall opustit, a to čím dříve, tím lépe.“

Foto: Universal Pictures

Mnoho diváků přirovnává postavu Thomase Sharpea k viktoriánské verzi Lokiho, kterého hraje Tom Hiddleston v Avengers. Povahově jsou však odlišní, takže kdyby si vyměnili oblečení, bylo by možné rozpoznat jejich pravou identitu podle chování, manýrů i tónu hlasu. Je zřejmé, že zjevné fyzické podobnosti existují, a to nejen kvůli stejnému herci, ale také jeho účesu a barvě vlasů. To ale nevylučuje do očí bijící kontrasty v postavách. Nutno však podotknout, že seriálový Loki má některé povahové rysy s Thomasem už o něco blíže.

Purpurový vrch je příběhem o nadpřirozenu a tajemnu, ale také příběhem o lásce, avšak trochu překroucené a zvrácené.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.