Princezna zakletá v čase: Moderní české fantasy, jaké tady už dlouho nebylo

Petr Stoško
Foto: Bohemia motion pictures

České pohádky a fantasy pomalu, ale jistě ztrácejí svůj dávný lesk. Čas od času se ale najde titul, který je nadějí na světlejší zítřky. A právě Princezna zakletá v čase je přesně ten, který byste určitě neměli přehlédnout.

Podíváme-li se na české pohádky vzniklé v posledních letech, zjistíme, že to není žádná sláva. Ať už mluvíme o těch, které šly do kin, nebo těch, které nám Česká televize rok co rok přináší o vánočních svátcích. České fantasy je na tom ještě o něco hůř, a to především kvůli tomu, že se na tomto žánru v českých filmových vodách v zásadě nepracuje.

Nová fantasy pohádka Princezna zakletá v čase však představuje velmi milé překvapení. Kombinace typické české pohádky, inspirující se prvky pohádek ze zlatých let dob Československa, a moderního fantasy à la západní produkce, vytváří zajímavou a příjemnou podívanou.

Nad princeznou Ellenou již od narození visí kletba, kterou na ni a celé království uvrhla mocná čarodějka Murien a která propukne v den jejích dvacátých narozenin. Protože má moc zničit mladou princeznu i celé království, král se ze všech sil snaží kouzlo prolomit.

Na jeho pozvání přichází na pomoc princ Jan z Calderonu, ale ani on nedokáže zabránit zkáze celého království. Při západu slunce osudného dne se na království přece jen ženou černá mračna a vše se zdá být ztraceno. Ale najednou se princezna probouzí opět ve své posteli a zjišťuje, že je opět ráno téhož dne. Elleně rychle dojde, že se dostala do časové smyčky a prožívá den svých dvacátých narozenin stále dokola.

Aby Ellena zachránila království a dostala se z časové smyčky, bude muset najít zlou Murien a donutit ji kletbu zrušit. Na pomoc si přizve svou nejlepší přítelkyni a důvěrnici Amélii, prince Jana a vrchního alchymistu Archivalda. Všichni tři se tak vydávají na výpravu s jasným, ale nebezpečným cílem.

Režisér Petr Kubík skvěle zkombinoval fantasy a pohádkové vyprávění, které se příliš neliší od standardních pohádek. Tvůrci se ale nebáli přidat nějakou tu korunu na velmi povedené speciální efekty, které nevypadají ani trochu lacině a opravdu se na ně dobře kouká.

Ani s výběrem herců se režisér a jeho tým nespletli. Nastupující slovenská herecká hvězda Natalia Germani, populární Marek Lambora a talentovaná Eliška Křenková, jež se trochu vizuálně podobá Katniss z Hunger Games, vytvářejí pestrou trojici postav. Tvůrci již oznámili, že se chystá pokračování příběhu. Můžeme se tak těšit na druhý díl, který by měl vyjít v roce 2022.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.