Na Netflix míří Nabarvené ptáče, snímek, který získal 9 Českých lvů

Eva Lenská
Foto: Jan Dobrovský

O tomto snímku, který byl natočen podle bestselleru polského spisovatele Jerzyho Kosińského, se dlouze debatovalo ještě před uvedením do kin. Syrový černobílý film posléze ovládl České lvy a uspěl i na filmovém festivalu v Benátkách. Nyní míří na Netflix.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, o šokujícím filmu plném krutosti a válečných zvěrstev se vedly dlouhé diskuse a Nabarvené ptáče si tak našlo jak odpůrce, tak věrné fanoušky. O čem tedy snímek vypráví?

Aby uchránili dítě před masovým vyhlazováním Židů, posílají rodiče svého desetiletého syna k příbuzné na venkov. Teta Marta však nečekaně umírá a tak hochovi nezbývá, než se vydat na cestu a protloukat se úplně sám zlým a nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Musí tak čelit krutosti i strachu, snášet urážky všeho druhu a bojovat o vlastní duši i budoucnost. Nabízí se otázka, zda si v té záplavě surovosti může chlapec vůbec uchovat dětskou nevinnost.

Černobílý snímek z roku 2019 se natáčel na 35 mm negativ a může se  pyšnit geniální kamerou Vladimíra Smutného, jenž patří mezi nejlepší kameramany české kinematografie. Režíroval jej Václav Marhoul (Mazaný Filip), který podle knihy upravil i scénář. 

S natáčením se začalo již v roce 2017 a natáčelo se na mnoha místech na Ukrajině, Slovensku, v Polsku a Česku. Samotnému natáčení však předcházelo mnoho let příprav. Dokonce vzniklo 17 verzí scénáře. Zajímavé je, že z celkové délky filmu (169 minut) se mluví pouze 9 minut. A ve filmu nezazní ani hudba. Závěrečnou píseň s názvem Horchat Hai Caliptus nazpívala Jitka Čvančarová, která ve filmu ztvárnila šílenou Ludmilu. 

Foto: Jan Dobrovský

Kromě Petra Kotlára, romského chlapce, který si zahrál hlavního hrdinu Josku, ve filmu uvidíme Stellana Skarsgårda, Udo Kiera, Jitku Čvančarovou, Pavla Kříže, Harvey Keitela, Michaelu Doležalovou, Petra Vaňka, Júliu Valentovou Vidrnákovou a mnoho dalších herců a hereček.

Snímek bodoval nejen na Českých lvech a Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, ale také na filmovém festivalu v Chicagu. Byl nominován na Zlatý Glóbus a Česká filmová a televizní akademie jej vybrala jako kandidáta na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film, což bohužel nevyšlo.

Na Netflixu se na Nabarvené ptáče můžeme podívat už 30. června.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.