Strach a chvění: Francouzský snímek líčí, jaké peklo může cizinka zažít v japonské firmě

Eva Lenská
Foto: Canal+

Na Netflix přichází francouzský film Strach a chvění, který vypráví autobiografický příběh belgické spisovatelky Amélie Nothomb, která se vydala do Japonska na roční stáž. Divák se může těšit na zajímavou tragikomedii, která přesvědčivě líčí rozdíly mezi západní a východní kulturou.

Spisovatelka Amélie Nothomb pochází z rodiny významných belgických politiků. Prvních pět let života prožila v Japonsku, kde se naučila japonsky. Poté s rodiči žila v dalších, většinou asijských, zemích a do Evropy se dostala až v 17 letech. O pět let později se rozhodla, že se do Japonska na rok vrátí a bude tam pracovat jako překladatelka ve velké společnosti, aby o tom později mohla napsat autobiografický román.

Proč se snímek nazývá právě Strach a chvění? Protože podle jednoho starého protokolu se požaduje, aby se před císaře předstupovalo se strachem a chvěním. Mnoho strachu a chvění také zažije mladá Amélie v zaměstnání, kde musí poslouchat příkazy úplně všech a kde se strachem a chvěním předstupuje před své nadřízené.

Hrdinka filmu sice s úsměvem plní své úkoly a usilovně pracuje na tom, aby se stala skutečnou Japonkou, přesto však prochází naprostým peklem, když ve firmě začíná na nejnižší startovní příčce. Ale místo aby šplhala krůček po krůčku nahoru, propadá se stále hlouběji a dostává ty nejhorší úkoly. Vydrží to vůbec nebo skočí z okna tak, jak si občas představuje v souladu s, bohužel, běžnou japonskou praxí?

Ve filmu, který režíroval francouzský režisér Alain Corneau (Všechna jitra světa) hrají téměř samí japonští herci. Hlavní hrdinku bravurně vykreslila Sylvie Testud. S Amélií se dokonale sžila a za svůj herecký výkon obdržela Césara a cenu za nejlepší ženský herecký výkon na 38. MFF v Karlových Varech. Neménně úspěšný byl i stejnojmenný román, který v češtině vyšel v roce 2004 a vysloužil si cenu francouzské akademie Grand Prix du Roman.

Ačkoli je snímek poměrně starý, přesto má divákovi co dát. Na netflixu bude dostupný od 9. června.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.