Stříbrné brusle: Ruský snímek o chudém zlodějíčkovi, který získá srdce mladé šlechtičny

Eva Lenská
Foto: Central Partnership

Proč byste se měli dívat na ruský historický film slibující zasněženou atmosféru, zakázanou romanci, honosné plesy a úchvatné kostýmy? V tomto článku se vás pokusíme na příběh odvážného zlodějíčka a půvabné šlechtičny navnadit.

Snímek Stříbrné brusle (The Silver Skates, Серебряные коньки) byl vybrán jako úvodní film 42. Mezinárodního filmového festivalu v Moskvě, kde měl premiéru 1. října 2020. Do kin se dostal v prosinci téhož roku a zanedlouho poté získal práva k filmu Netflix. 

Díky tomu můžeme sledovat příběh Matveye (Fedor Fedotov), chudého cukrářského kurýra na bruslích, který je proslulý svou rychlostí. Když jednoho dne přijde o práci, začne si zoufat, neboť má starého a nemocného otce. Kromě speciálních stříbrných bruslí, které před mnoha lety přivezl jeho otec z Holandska, nic nevlastní. Posléze se tedy přidá k bandě kapsářů uhranutých marxismem.

Kvůli hloupé sázce potká půvabnou dceru bohatého Nikolaje Vyazemského (Aleksei Guskov), která se jmenuje Alisa (Sofya Priss). Ačkoli by měla toužit jen po vdavkách, vyšívání a plesech, zajímá ji věda a není zrovna nadšená ze zásnub s kapitánem Trubetskoyem (Kirill Zaytsešv), jenž prahne po povýšení. Chudý bruslař ji upoutá mnohem více, ale může se jejich láska naplnit, když jim osud nepřeje?

Foto: Central Partnership

Čím je snímek tak výjimečný, že ho prostě musíte vidět?

  • Působivá vánoční atmosféra zasněženého Petrohradu divákovi učaruje na první pohled. Vánoční trhy, petrohradské mosty, které jsou ozdobeny girlandami, majestátní historické budovy, kostely a katedrály, jejichž střechy se pomalu pokrývají sněhovou peřinou, jsou skutečně kouzelné.
  • Všechny nejzajímavější momenty filmu se odehrávají na ledě, včetně tréninku, soubojů, tance a honiček. Každý z herců v rámci přípravy absolvoval tříměsíční kurz bruslení. Fedor Fedotov se dřívě věnoval hokeji, a proto je přímo excelentní.
  • Úchvatné kostýmy, z nichž mnohé byly pro film ušity ručně. Zatímco kapsáři si mohou dovolit jen prosté šedé kabáty a vlněné svetry, Alisa a její okolí se honosí luxusními krajkovými šaty zdobenými květinami a peřím, bílými kožichy a parádními klobouky.
  • Ačkoli jde především o romantickou komedii ve vymyšleném světě, tvůrci do filmu přesně zapracovali některé typické prvky předrevolučního Ruska. Například bruslení bylo skutečně jednou z nejoblíbenějších forem zábavy tehdejší mládeže. Na ledě se často konaly plesy, maškarní bály a další slavnosti.

Snímek, který je dlouhý 136 minut, režíroval Michael Lockshin a na Netflixu je dostupný od 16. června.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.