Na Netflix míří film Tři kroky od sebe: Příběh páru, kterému v lásce brání nevyléčitelná nemoc

Eva Lenská
Foto: Eagle Films

Pokud se vám líbil film Hvězdy nám nepřály a hledáte podobné téma, můžete se těšit na snímek Tři kroky od sebe. Vypráví o dvou mladých lidech, kteří se od sebe musí držet dál kvůli cystické fibróze.

S láskou je to složité. Těžko si můžete vybrat, do koho se zamilujete a kdy. Sedmnáctiletá Stella žije zcela jinak než většina dívek jejího věku. Netráví sobotní noci na diskotékách, nemůže sportovat nebo si jen tak vyjít na rande či na nákupy s kamarádkami. Většinu času pobývá v nemocnici, protože trpí cystickou fibrózou, nemocí, která postihuje dýchací soustavu.

Statečná dívka se však nepřízní osudu nenechává porazit. Aby se s nemocí vyrovnala, aktivně využívá sociální média. Jednoho dne potkává Willa Newmana, který má stejnou chorobu a musí do nemocnice, aby se zbavil bakteriální infekce v plících. Mezi oběma mladými lidmi okamžitě přeskočí jiskra, ale kvůli možné infekci si od sebe musí udržovat odstup. Mají tedy v takovém případě šanci na normální vztah?

Stella má ve zvyku dodržovat pravidla a zpočátku se jí nelíbí, že Will je rád porušuje a občas až nebezpečně riskuje. Jenže je mladá, zamilovaná a chce žít jako ostatní dívky, proto se nakonec sblížení nebrání. Cystická fibróza je nevyléčitelná a nemocnému může prodloužit život transplantace plic. Bude mít Stella takovou možnost? A co Will, jehož infekce v plicích se i přes všemožnou léčbu zhoršuje? Má jejich láska vůbec nějakou budoucnost? 

Na tyto otázky vám odpoví americký snímek z roku 2019, který se v originále jmenuje Five Feet Apart. Režíroval jej režisér Justin Baldoni a ústřední pár ztvárnili Haley Lu Richardson a Cole Sprouse.

Film byl inspirován autorkou a aktivistkou Claire Winelandovou, která sama trpěla cystickou fibrózou. Během natáčení pomáhala režisérovi i hercům nemoc reálně vykreslit. Ačkoli dostala nové plíce, týden po operaci bohužel zemřela. Bylo jí pouhých 21 let. Zajímavé je, že souběžně s filmem vyšla i knižní verze, kterou napsala Rachael Lippincott. V češtině se kniha jmenuje Pět kroků od sebe.

Film se dočkal vcelku slušného hodnocení, na ČSFD získal dokonce 77%. Vy jej budete moci zhlédnout na Netflixu už 15. června.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.