Český film Poslední aristokratka míří na Netflix. Je natočený podle knihy kastelána Evžena Bočka

Eva Lenská
Foto: Falcon

Chcete si pustit něco vtipného a milujete filmy natočené podle knižní předlohy? Český snímek Poslední aristokratka splňuje oboje a slibuje, že pobaví celou rodinu. Navíc je natočen podle knihy, kterou napsal opravdový kastelán.

Relativně nový český film, který měl premiéru v říjnu 2019, vypráví o rodilém Newyorčanovi Frankovi (Hynek Čermák), který díky svým šlechtickým předkům získá v restituci dávné rodové sídlo, zámek Kostku. Proto se spolu s dcerou Marií (Yvona Stolařová) a temperamentní manželkou Vivien (Tatiana Vilhelmová) vydává po více než čtyřiceti letech do Čech. Naivně si myslí, že si s nově nabytým majetkem poradí, ale po příjezdu zjistí, že zámek je v havarijním stavu.

Jedinými obyvateli Kostky jsou kastelán Josef (Martin Pechlát), který nazývá návštěvníky zámku muflony, hospodyně Anežka Tichá (Eliška Balzerová), jejíž láskou je ořechovka, a hypochondrický údržbář Krása (Pavel Liška). Není to tedy žádná sláva. Frank nejprve uvažuje o tom, že rezidenci prodá a odjede zpět do Ameriky. Nakonec se však rozhodne neházet flintu do žita a navrací zámku zašlou slávu.

Jak můžeme vidět, film má skutečně slibné obsazení. Kromě uvedených herců si v něm zahráli i Vojta Kotek, Zdeněk Piškula, Petr Nárožný, Tatiana Pauhofová, Zdenka Procházková a Dana Syslová. V malých rolích se objevily i Anna Polívková a Veronika Khek Kubařová.

Snímek natočil Jiří Vejdělek, jenž má na svědomí filmy jako Tátova volha nebo Ženy v pokušení. Scénář vznikl na motivy stejnojmenného humoristického románu Evžena Bočka, který je opravdovým kastelánem na zámku Milotice. Za tuto knihu dostal v roce 2012 Cenu Miloslava Švandrlíka.

Foto: Falcon

Ačkoli je podle kritiků i diváků kniha lepší než film, pořád pro vás máme hned několik důvodů, proč se na Poslední aristokratku podívat. Film se může pochlubit zasněženou, téměř pohádkovou atmosférou, a skvělými hereckými výkony Elišky Balzerové, jejíž postava byla věčně lehce pod parou, a Pavla Lišky, který si roli údržbáře, posedlého strachem z nemocí a plešatění, náležitě vychutnal.

Snímek se natáčel na zámcích Lemberk, Buchlovice, Rájec, Jaroslavice a samozřejmě i Milotice. Titulní píseň k filmu nazpívala, kupodivu česky, slovenská kapela No Name. Film je vhodný pro celou rodinu. Spolehlivě diváka zahřeje a mnohokrát mu vyloudí úsměv na tváři. 

Na Netflixu má Poslední aristokratka premiéru už 1. června.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.